Divadlo F.X. Šaldy v Liberci uvede balet Vánoční koleda na motivy Dickensova příběhu

Vánoční koleda - foto ze zkoušky. Foto: Lukáš Trojan.

Vánoční koleda - foto ze zkoušky. Foto: Lukáš Trojan.

Liberecký baletní soubor nabídne v polovině listopadu v historické budově Šaldova divadla divákům premiéru výpravné inscenace Vánoční koleda. Příběh o napravení nelítostného lakomce připravuje se členy baletního souboru hostující choreograf Richard Ševčík. První premiéra se odehraje 16. listopadu, druhá 25. listopadu 2018.

Inspiraci k vytvoření tanečního příběhu čerpal ze stejnojmenné útlé povídky anglického spisovatele Charlese Dickense, od jehož vydání v listopadu roku 1843 uplyne 175 let. Dojemný příběh, ke kterému se stále čtenáři po celém světě s oblibou vrací, byl zpracován v řadě adaptací včetně filmu, baletu, opery či muzikálu. Vánoční koledu v zahraničí s oblibou uvádějí především anglické a americké baletní soubory.

Příběh Vánoční koledy začíná na Štědrý den, kdy se chamtivému staříkovi Vydřigošovi (přeloženo z anglického originálu Scrooge) zjeví duch zesnulého obchodního společníka. Ten pronese varování, že Vydřigrošova duše nikdy nenajde klid, pokud on sám nezmění své hamižné způsoby a nestane se lepším člověkem. O to, že se v něm ozve svědomí, se přičiní tři duchové, kteří mu ukážou obrazy z jeho minulosti, přítomnosti a budoucnosti. Poskytnou mu možnost nápravy. Snad zlému lakomci spadnou klapky z očí a rozhodne se pro zásadní životní změnu.
Režisér a choreograf liberecké Vánoční koledy, dlouholetý sólista v Divadle J. K. Tyla v Plzni a držitel Thálie za rok 2014 Richard Ševčík, přizval ke spolupráci svoji ženu Kateřinu Ševčíkovou a ta vystavěla dějovou linii. Vánoční koleda bude osobní premiérou i pro skladatele Jana Matáska, který k inscenaci napsal originální hudbu. Vánoční koleda je jeho první celovečerní balet. Jan je dvorním skladatelem a rovněž hercem Divadla Minor a spolupracuje s řadou dalších divadel po celé ČR. Výpravné dobové kostýmy k Vánoční koledě navrhl výtvarník Tomáš Kypta, autorem scény je Luděk Hora. Tým inscenátorů doplňuje Jakub Mareš a Vratislav Mikan, oba z plzeňského divadla, kteří svými projekcemi a světelnými efekty navodí atmosféru viktoriánské Anglie.

V hlavní roli starého lakomce Eduarda Vydřigroše se alternují dlouholetý člen baletního souboru Jaroslav Kolář s tanečníkem Rory Fergusonem, jež na sebe v loňské sezóně upozornil nominací na Cenu Thálie za roli důstojníka Pavla Maliny v Petrolejových lampách. Velkou taneční příležitost dostanou i ostatní členové baletního souboru, protože o herecky a tanečně rozmanité postavy nebude ve Vánoční koledě nouze. Klíčové role odehrají i děti, tolik nepostradatelné v Dickensově příběhu.

Zdroj: Divadlo F. X. Šaldy

Témata článku

Balet

Balet DFXŠ

Divadlo F. X. Šaldy

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: