Divadlo Ponec zve diváky na pravidelná setkání nad svou dramaturgií, zapojilo se do mezinárodního projektu projekt BeSpectACTive!

Divadlo Ponec zve diváky na pravidelná setkání nad svou dramaturgií, zapojilo se do mezinárodního projektu projekt BeSpectACTive!

Divadlo Ponec zve diváky na pravidelná setkání nad svou dramaturgií, zapojilo se do mezinárodního projektu projekt BeSpectACTive!

Tanec Praha, respektive scéna Ponec – divadlo pro tanec se podílí na experimentu devíti evropských kulturních organizací a tří výzkumných institucí, které spojuje projekt BeSpectACTive! podpořený programem Kreativní Evropa na léta 2014–2018. Projekt otevírá a zkoumá nové cesty práce s publikem, a to několika různými způsoby, například otevřenými zkouškami či diskusemi nad dramaturgií divadel. Zároveň přináší významné příležitosti českým profesionálním tanečním umělcům zapojit se do mezinárodních koprodukcí a získat solidní podmínky pro tvůrčí rezidence v zahraničí.
Novým způsobem práce divadel s veřejností je tzv. participativní plánování – „participatory planning“. Divadlo Ponec nyní zve diváky, kteří se aktivně zajímají o tvorbu jeho programu, aby se pravidelně setkávali s uměleckým vedením divadla, diskutovali nad konkrétními díly a podělili se o své pocity a názory. Mají tak šanci podílet se na výběru z bohaté nabídky děl.
První sérii workshopů s diváky věnuje Ponec programu Evropských tanečních laboratoří, které jsou součástí festivalu TANEC PRAHA. Díla zařazená do Evropských tanečních laboratoří se vybírají z prioritních TOP20 mladých choreografických talentů evropské taneční platformy Aerowaves (http://www.aerowaves.org/). Workshopy jsou otevřeny zdarma každému, studentům stejně jako seniorům, naprostým laikům, ale i profesionálům, všem, kdo se chtějí dovědět více o zákulisí divadla a procesech v pozadí.

Harmonogram „audience workshops BeSpectACTive!“ pro 1. etapu od února do května 2015:
1) středa 4. 2.
2) středa 18. 2.
3) středa 4. 3.
4) středa 18. 3.
5) středa 1. 4.
6) Spring Forward Barcelona 17. -19. 4. – přímé přenosy vybraných děl – bude upřesněno podle programu festivalu ve Španělsku
7) středa 29. 4.
8) středa 13. 5.
9) středa 27. 5. Workshopy budou probíhat od 16:30 hodin v prostorách divadla Ponec v délce max. 1,5 hodiny. Registrace k účasti v projektu BeSpectACTive je možná e-mailem na adrese jaroslava.tomanova@tanecpraha.eu. Diskuse povede zakladatelka festivalu TANEC PRAHA a divadla Ponec Yvona Kreuzmannová.

Sezona 2014/15 vyvrcholí tradičně festivalem TANEC PRAHA, během kterého se mohou všichni návštěvníci těšit na moderované debaty s publikem po představeních. Potěšující je, že čeští umělci uspěli hned v první etapě projektu. Skupina NANOHACH dokázala zpracovat atraktivní projekt pod vedením Michala Záhory, který byl devíti evropskými partnery vybrán pro tvůrčí video-rezidence v Itálii a Rumunsku (Milano, Sibiu). Diváci ve všech zapojených zemích budou mít možnost sledovat práci Michala Záhory prakticky den po dni. Zdroj: Divadlo Ponec

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: