DJKT představí v jubilejní 160. sezóně 16 nových inscenací

Dohromady 16 premiér, 3 obnovené tituly a 34 inscenací zůstávajících na repertoáru – tak zní nabídka Divadla J. K. Tyla pro sezónu 2024/2025, kterou doplní řada koncertů, speciálních představení a akcí. Novou sezónu divadlo symbolicky zahájí 3. září 2024 Průvodem Vendelín a rozloučí se s ní 27. června 2025 Veselou vdovou v Amfiteátru Lochotín. Kromě toho, že DJKT připomene 160. sezónu stálého českého divadelnictví v Plzni, oslaví 10 let od otevření Nového divadla, a to společným večerem s názvem 10 let v Novém. Předplatné pro sezónu 2024/2025 je právě v prodeji a nabízí výběr ze 34 skupin složených převážně z premiérových titulů.

DJKT představí v jubilejní 160. sezóně 16 nových inscenací

DJKT představí v jubilejní 160. sezóně 16 nových inscenací

„Plzeňské divadlo má bohatou tradici i zajímavou historii a 160. sezóna stálého českého divadelnictví v Plzni svědčí o jeho jedinečnosti, neboť málokteré tuzemské divadlo se může pochlubit takovouto kontinuitou své činnosti. Příští divadelní sezóna 2024/2025 se ponese v duchu kvalitního programu na všech scénách i řady zajímavých výročí, jako je například letošní Rok české hudby nebo 10 let existence a provozu budovy Nového divadla, jehož výstavba byla součástí projektu Evropské hlavní město kultury 2015. Divadlo J. K. Tyla nespornou kvalitou své domácí činnosti a také bohatou mezinárodní spoluprací dokazuje, že na kulturní mapu Evropy patříme. Dále si v roce 2025 město Plzeň připomene 730 let od svého založení,“ uvedla Eliška Bartáková, radní města Plzně pro oblast kultury a památkové péče.

„V nadcházející sezóně budeme pokračovat v oslavách Roku české hudby. Pro diváky připravíme mimo jiné Rejchovo Rekviem v katedrále sv. Bartoloměje, dva melodramy Jiřího Antonína Bendy Ariadna na Naxu a Medea nebo Janáčkův působivý Zápisník zmizelého,“ zdůrazňuje ředitel divadla Martin Otava a dodává, že uvedení všech Smetanových oper vyvrcholí v lednu 2025 epilogem Roku české hudby: „Ve spolupráci s Národním divadlem moravskoslezským v Ostravě nabídneme našim divákům opery Tajemství, Braniboři v Čechách a Dvě vdovy.“

Baletní soubor nastuduje jako příspěvek k Roku české hudby zpívaný balet Bohuslava Martinů Špalíček, na kterém se bude podílet vedle orchestru také Kajetán – dětský pěvecký sbor a tři operní sólisté. „Špalíčkem chceme vzdát hold české kultuře, českým tradicím i lidovým zvykům,“ doplňuje šéf baletu Jiří Pokorný. I druhá baletní premiéra vznikne ve spolupráci s operním souborem – nestandardně balet na Nové scéně doprovodí orchestr a sbor opery. Soubory totiž společně uvedou Německé requiem Johannese Brahmse v  choreografii Martina Schlëpfera. Poslední, květnová premiéra přinese taneční podobu známé tragické komedie Friedricha Dürrenmatta Návštěva staré dámy v choreografii Anny Vity. V lednu se do repertoáru v obnovené premiéře vrátí inscenace U nás to baLETÍ určená především nejmenším divákům.

Do světa baletu mohou zájemci nahlédnout také s Baletními ateliéry či s novinkou současné sezóny, s moderovaným pořadem B@let na dosah, který je i streamován na sociálních sítích. V jubilejní sezóně nebude chybět mezinárodní Balet Gala 2025, ani komponovaný večer Baletní inspirace, jehož program je každoročně sestaven z choreografií tanečníků plzeňského baletu.

Zdroj: DJKT

Témata článku

Návštěva staré dámyNěmecké requiemŠpalíčekU nás to baLETÍ

Balet DJKT

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: