Festival Nová generace letos již počtvrté

Festival Nová generace letos již počtvrté

Festival Nová generace letos již počtvrté

Festival Nová generace se uskuteční od 12. do 14. listopadu 2015 ve Studiu ALTA a Divadle Alfred ve Dvoře. Po tří listopadové dny bude pro diváky připraven tanec, pantomima, koncert i debata. Návštěvníci festivalu se budou moci setkat s českými i zahraničními tvůrci a podívat se na to, jak vypadá alespoň část tvůrčí práce mladé generace.
Festival se již tradičně snaží být nejen festivalovou přehlídkou, ale i místem pro diskusi a setkání se zahraničními tvůrci. Diváci se můžou těšit na hostování mladých umělců z HAMU, VŠMU, Państwowa Wyższa Szkoła Teatralna Ludwika Solskiego z Krakowa, uskupení platformy D´EPOG a kolektivu T.I.T.S., dále na work in progress, který vznikne v rámci workshopu s Jarem Viňarským a hudební koncert Julie Lupačové a Matěje Coufala.
„Zahajovací večer otevře choreografie Open Your Chest, která diváka nenechá stát jako sochu, ačkoliv sama se tak chová. Těla ztuhlá, těla bílá, těla okoukaná a přesto vábí k pohledu. Duše před zraky ožívají díky povelům jasného hlasu. Fanette Pons a Monika Částková, Francie a Česká republika – tato mezinárodní spolupráce představí metaforu života jedince a společnosti. Slovo umlkne a akci přeberou krátké pantomimické etudy Vojtěcha Svobody a Lukáše Šimona, kteří budou mít své Srdce na dlani a vzápětí divadlo pocítí, co to je Plyšová láska. Tomáš Kasprzyk bude na pár minut Hrdina. Tento rychlý vhled na svět pantomimy nebude nikým umlčen, naváže na něj Petra Hájková, studentka HAMU, která svou choreografií Bez přestání zkoumá téma času a jeho nezastavitelnosti. Neutuchající něžnost pohybu čtyř tanečnic je abstraktním obrazem nekonečnosti a nezadržitelnosti. Inscenace Study tvůrčího tria Karolína Křížková, Eva Stará a Andrea Vykysalá vznikla v rámci studentských rezidencí ve Studiu ALTA a  bude rozjímat nad tématem z názvu vyplývající emoce,“ dodávají organizátoři festivalu.
Druhý večer bude začínat v Alfredu ve dvoře performancí My Own Private Picture, která je dílem mezinárodní kooperace. Jedná se o multimediální představení v koncepci Neli H. Kornetové. Ve Studiu ALTA se posléze představí studenti z Polska – Dominika Wiak a Grzegor Labuda. Závěrečná část bude patřit druhému uvedení inscenace Umění manipulace s živým orchestrem v choreografii Heleny Šťávové a s hudbou Jakuba Rataje.
Závěr festivalu bude v Alfredu ve dvoře v režii Lucie Repašské  a divadla D´EPOG. V pozdně odpoledních hodinách bude na baru v ALTĚ zahájena diskuse pro veřejnost nazvaná Čaj v půl šesté. Festival zakončí ve Studiu ALTA choreografie studentů VŠMU Miroslavy Poloncové a Lukáše Bobalíka a works in progress ActionInformMotion pod taktovkou Jara Viňarského se studenty HAMU.
Více informací zde a zde. Vstupenky v předprodeji v síti goout.cz.

Zdroj: Nová generace

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

SOUVISEJÍCÍ

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: