Festival Nová generace podruhé ve Studiu ALTA

Festival Nová generace podruhé ve Studiu ALTA

Festival Nová generace podruhé ve Studiu ALTA

Současný tanec, fyzické divadlo i pantomima očima mladých tvůrců - to je festival Nová generace, který se uskuteční ve Studiu ALTA. Druhý ročník festivalu tanečních vysokých škol se uskuteční předposlední listopadový víkend – od 22. do 24. listopadu. Festival po tři dny naplní ALTU mladistvou energií, nabídne komponované tanečně-pohybové večery, promítání tanečních filmů, workshop s Peterem Šavelem i otevřené diskuze po představení. Festival Nová generace vznikl jako taneční odpověď na již tradiční festival divadelních škol Zlomvaz. Cílem Nové generace je vzájemné setkání studentů, navázání bližší spolupráce, společné zhlédnutí současné studentské tvorby a možnost konfrontace názorů na současný tanec. V neposlední řadě pak jakési profesní dozrání mladých tvůrců díky tomu, že mohou svou práci konfrontovat s reakcemi diváků i vrstevníků z jiných měst a zemí. Letos se festivalu zúčastní studenti z domovské HAMU v Praze, dále z VŠMU v Bratislavě (SK), z brněnské JAMU a z finské Savonia Kuopio Academy of Music and Dance.
Otevírací večer festivalu přinese kombinaci abstraktního tance, živého hudebního doprovodu i pantomimy. Zatímco pantomimická groteska Chlieb náš každodenný souboru Mime Marmelade se s nadhledem i humorem zabývá soužitím dvou sester na odlehlé farmě, vážnější je sólo Heleny Šťávové s názvem Chiméra v interpretaci samotné autorky. „Interpretační kvality Heleny Šťávové nelze zpochybnit. Její tělesná artikulace a přesnost dokonale vystihuje nestvůrný přelud. Je plazícím se hadem číhajícím na svou kořist, lvem dychtivě a dravě vrhajícím se do prostoru či divokou ženou bojující za své přežití,“ reflektoval představení při pražském uvedením Josef Bartoš (Taneční aktuality.cz, 19. 12. 2012 http://www.tanecniaktuality.cz/festival-nove-generace-zaverecny-vecer/). Představí se i další studenti HAMU a VŠMU.
Sobotní večer bude patřit finským hostům. Studenti z Savonia Kuopio Academy of Music and Dance se představí pod vedením Sirpy Möksy, která je pravidelným hostujícím pedagogem i na pražské HAMU. Večer plný odkazu klasického jazz dance doplní taneční filmy vzniklé ve spolupráci HAMU a FAMU.
Poslední komponovaný večer představí studenty z Brna, Bratislavy a Prahy. Florent Golfier a Lukáš Karásek z Ateliéru klaunské tvorby JAMU uvedou svá „pohybová setkání třetího druhu“ s názvem Tyšlon a Frkl. Pomocí prostředků fyzického divadla se dva mladí perfomeři zabývají soužitím dvou postav, jejich rutinními dny a vzájemným učením a poznáváním se. HAMU reprezentuje Josef Bartoš, Vendula Poznarová a Martin Talaga, za VŠMU uvede svou choreografii Veronika Dragonidesová.
Více: www.studioalta.cz

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

SOUVISEJÍCÍ

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: