Festival pouličního divadla Za dveřmi zve na českou i zahraniční tvorbu

15. ročník festivalu pouličního divadla Za dveřmi se koná do 18. července. Kulisami letošního ročníku jsou Holešovická tržnice a Malostranské náměstí. Organizátoři zvouna to nejlepší z české a zahraniční tvorby, ale také na unikátní příležitost pro setkání a dialog, kterou divadlo pod širým nebem přirozeně vytváří.

Bratři v tricku - Pošťáci. Zdroj: ArtProm

Bratři v tricku - Pošťáci. Zdroj: ArtProm

Už 15 let pořadatelé soustavně sledují vývoj pouličního divadla. Vidí, kam směřuje, že je to progresivní kulturní odvětví, jehož žánry se propojují, inspirují a vytváří další formy. Diváci mohou tento vývoj sledovat také.

V 21. století, kdy stále častěji slyšíme výrazy jako inkluze, spojování, hledání společných témat a kořenů, se ukazuje, že nejvolnější forma divadla toto dělá zcela běžně a přirozeně už dávno. Svou činností se akce snaží navázat na tradici světových pouličních festivalů. Pečlivě vybírá představení, o kterých jsou přesvědčeni, že osloví širokou i odbornou veřejnost. Stejnou pozornost organizátoři věnují i doprovodnému a hudebnímu programu. Nedílnou součástí festivalu je také divadelní bar ve velkém, vzdušném stanu.

Při zkoumání letošního programu si pořadatelé uvědomili, kolik souborů se věnuje netradiční práci s objektem, ať už je to obří Zeměkoule, masivní stavba bez použití spojovacího materiálu či samotné lidské tělo. České i zahraniční soubory návštěvníky přesvědčí o tom, že žonglování už dávno není jen dovednostní disciplínou, ale může být i prostředkem k vyprávění příběhů. Představí se umělecké soubory, které posouvají žánr párové i vzdušné akrobacie. Na programu jsou také interaktivní představení, o jejichž průběhu rozhodují diváci. Na Za dveřmi nebudou chybět ani loutky. V rámci Rodinného dne diváci uvidí loutkové pohádky i rej obřích ryb.

Po divadle zpravidla následuje živá hudba a koncerty, při nichž se všichni přítomní mohou náležitě uvolnit a zatančit si.

Zdroj: ArtProm

Témata článku

Praha

MultižánrovéNonverbální divadloNový cirkusTanec

Za Dveřmi

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: