Francouz Medhi Walerski nově povede kanadský Ballet BC

Ballet BC je kanadský baletní soubor zaměřující se na současnou baletní tvorbu, který sídlí ve Vancouveru. Posledních deset let soubor vedla Emily Molnárová, která se od příští sezony stane uměleckou ředitelkou holandského souboru NDT.

Medhi Walerski pochází z Francie, po studiích tančil v baletu pařížské Opery a Ballet du Rhin. Od roku 2001 se stal členem NDT, kde působil jako tanečník deset sezon. Zde začal také choreograficky tvořit, později se stal choreografem na volné noze. Walerskiho styl ctí klasickou taneční techniku, je ale znám experimentováním a zapojováním dalších výrazových prostředků – současné taneční techniky, mluveného slova nebo třeba žonglování. Ballet BC se stal jedním z jeho dvorních souborů, kam se v posledních osmi letech jako tvůrce často vracel. Mezi jeho dosud nejúspěšnější díla zde patří Petite Cérémonie a Romeo + Juliet. Již v roce 2016 choreograf v rozhovoru uvedl, že se v tomto souboru „cítí jako doma“ a že si oblíbil všestrannost místních tanečníků, stejně jako město Vancouver.

Walerskiho dlouhodobý kontakt se souborem, jeho dosavadní úspěch a vzájemné sympatie byly významnými faktory při jeho volbě. „Jsem poctěn a nadšen, že nastupuji do Ballet BC jako umělecký ředitel, a že budu spolupracovat s těmito neuvěřitelnými umělci a týmem,“ sdělil v Walerski v tiskové zprávě a dodal: „Velmi se těším na sdílení inovativní kreativní vize a diverzity souboru s diváky v celé Kanadě i ve světě.“ Do své nové funkce oficiálně nastoupí v červnu 2020.

Zdroj: www.straight.com

Témata článku

KanadaMedhi WalerskiZahraničí

Ballet BC

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: