Hovory s… tentokrát s choreografem Javierem Torresem, 20. března na Nové scéně

Hovory s… tentokrát s choreografem Javierem Torresem, 20. března na Nové scéně

Hovory s… tentokrát s choreografem Javierem Torresem, 20. března na Nové scéně

Balet národního divadla pokračuje ve slibně započatém projektu Hovory s…, kdy se na scéně, ale v neformálním prostředí představuje v otevřené diskusi osobnost z tanečního světa – nyní to bude mexický choreograf Javier Torres. Autor nového nastudování baletu Šípková Růženka, také dlouholetý tanečník Finnish National Ballet a pedagog, bude rozmlouvat se šéfem baletu ND Petrem Zuskou o svém uměleckém životě a choreografické tvorbě. V rámci programu bude uvedena i krátká ukázka z baletu, který bude mít již zanedlouho premiéru.
Hovory s… se konají na Nové scéně Národního divadla v úterý 20. března od 16.00 hodin. Vstup je volný.
Javier Torres se narodil v roce 1963 v Mexico City, kde absolvoval National School of Ballet a o čtyři roky později získal také diplom v oboru pedagogika klasického tance. Grant od German Ballet International Foundation (Německá baletní mezinárodní nadace) mu v roce 1988 umožnil cestovat po Evropě a zúčastnit se řady kurzů a vystoupení moderního a klasického tance. Hostoval také v polském Theatre of the New Dance. V roce 1989 se přestěhoval do Finska, aby pracoval s Jorma Uotinen v Helsinki Dance Company. O tři roky později se stal členem souboru Finnish National Ballet, kde působil až do roku 2008. Zde tančil např. v baletech Bajadérka (ch. N. Makarova), Don Quijote (ch. P. Bart), Giselle (ch. S. Guillem), Labutí jezero (ch. V. Bourmeister), Spící krasavice (ch. R. Nurejev), Romeo a Julie (ch. J. Cranko).
Od roku 1984 působí jako choreograf a od svého příjezdu do Finska realizoval více jak 25 děl, částečně celovečerních. K jeho nejznámějším tanečním dílům pro Finský národní balet patří Boleros (1995), Wind Statues (1997), Poppies (2001), Liquid (2001), Light Shock (2003) a Sleeping Beauty (2008, Spící krasavice / Šípková Růženka).
Javier Torres přednášel na řadě mezinárodních tanečních a lékařských sympozií a konferencí, např. v Helsinkách (2001), Londýně (2003), Mnichově (2005) a Basileji (2007). Na základě svých výzkumů v oblasti zlepšení baletní pedagogiky vede semináře, a to jak z psychologického, tak z lékařského hlediska. V současné době pracuje jako externí pedagog a choreograf pro profesionální baletní soubory, mimo jiné pro Stuttgart Ballet, Cullberg Ballet, Nacho Duato Dance Company, Norwegian National Ballet, Netherlands Dans Theatre, Lyon National Opera Ballet a Balet Národního divadla v Praze. Zdroj: ND

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: