Inscenace Obrys Jiřího Bartovance a Národního divadla Brno hostuje v New Yorku


Obrys. Foto Jan Vrbák.

Obrys. Foto Jan Vrbák.

Český tanečník a choreograf Jiří Bartovanec, který působí již patnáct let v taneční skupině Sasha Waltz&Guests, a mimo jiné spolupracuje také s režiséry a choreografy jako jsou William Forsythe, Robert Wilson a mnoho dalších, se sám choreograficky uplatňuje na mezinárodní scéně. Po nedávné premiéře inscenace Folding Shadows v čínském Shandong Grand Theatre v Jinanu se Bartovanec již po několikáté vrací do New Yorku, kde již uvedl čtyři své choreografie – z toho tři premiéry. Minulý rok zde představil třináctičlenný soubor mladých studentů, se kterými uvedl Svěcení jara, které bylo nastudováno v roce 2016 na pražské konzervatoři Duncan Centre.

Choreografická kariéra Jiřího Bartovance začala před deseti lety sólem When my mind is rocking, I know it´s 7 a od té doby vytvořil mnoho sólových i skupinových choreografií, se kterými byl nejednou nominován na cenu ČTP. V posledních letech spolupracoval na třech projektech v Národním divadle Brno – Otvírání studánek Alfréda Radoka v režii J.A. Pitínskýho, inscenace Odyssea v režii Julii Wissert a Obrys ve vlastní režii a choreografii pro osm herců Národního divadla Brno a divadla Husa na provázku. Inscenace Obrys je tak autorským komentářem k mezním událostem, které nevyhnutelně ovlivnily směr a vývoj společnosti.Bartovanec chtěl v této inscenaci bourat hierarchii divadelních složek a hranice mezi nimi (jmenovitě mezi textem, hudbou, světlem, hercem a prostorem).
Nyní se inscenace Obrys vydává do New Yorku, kde se 16. listopadu představí v rámci programu Velvet Reunion Českého centra na newyorkském Manhattanu u příležitosti oslav Sametové revoluce. Národní divadlo Brno a město Brno ve spolupráci s CCNY New York se tak poprvé představí americkému publiku.

Zdroj: Tisková zpráva

Témata článku

Jiří Bartovanec

Balet ND Brno

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

SOUVISEJÍCÍ

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: