Jediná repríza Choreografického ateliéru Ndb bude dnes k vidění v Redutě

Choreografický ateliér NdB 2018/2019.

Choreografický ateliér NdB 2018/2019.

Osmý ročník tvůrčího projektu tanečníků Baletu NdB měl včera svou premiéru a dnes 6. dubna 2019 proběhne v divadle Reduta jediná repríza. „Choreografické ateliéry nebo chcete-li choreografické dílny, workshopy, nejsou v tanečním světě ničím novým. Primárním účelem těchto dílen je tedy podchycení mladých choreografických talentů uvnitř souboru. Vždyť péče o budoucnost oboru je úzce propojena s kvalitní tvorbou, a nejen s interpretací,“ dodávají zástupci Baletu NdB.

Na novém ročníku choreografického ateliéru se tvorbou budou podílet nejen debutanti, to znamená ti, kteří si vyzkouší své schopnosti poprvé, ale i zkušenější tvůrci, kteří již mají své první choreografie za sebou. Řada tvůrců choreografií z minulých ročníků bude pokračovat v práci také v letošním roce.

7 autorů / 7 choreografií

Martin Svobodník: Adagio maestoso
Konfliktu v rovině filosoficko-umělecké individuálního vnímání času jako obecně platné konstanty ve vztahu k umění jako takovému, se věnuje dílo R.S.B. (vedené předsedou prof. Doc. Martinem Svobodníkem) a zasazuje jej do současnosti, roviny vnímatelné divákem jako Adagio Maestoso součást večera Ateliér 2019.

Kristýna Kmentová: Music
Hudba k nám mluví. Když se zaposloucháme, cítíme pohyb mysli i těla.  A tanec je způsob, jak tuto mluvu/hudbu vizualizovat…

Nelka Lazović: Na lusknutí
Tanečnice je vždy vedena a řízena přísnými pravidly svého povolání. V okamžiku, kdy se ocitá bez těchto pravidel, je ztracená. A co dál?

Barbora Bielková: Duality
Dualita mysli a těla je termín, který označuje jednu z filosofických teorií, podle které jsou mysl a tělo dva odlišné a oddělitelné celky.

Carolina Isach: #itgirls
Lights and Shadows of the #itgirls in 21. century.

Luděk Mrkos: A co potom…???
a) Smutný, autobiografický příběh o konci kariéry jednoho, kdysi slavného tanečníka… NE
b) Dramatický, komplikovaný příběh milostného trojúhelníku, na pozadí světových událostí, jež zcela zásadně ovlivňují naše každodenní bytí: napadení přístavu Lü-šun-kchou, objevení galaxie NGC 147, rozbití Ceny Thálie Honzy Fouska, vyhubení ptáka Dodo… NE
c) Jednoduchý příběh baletních mrtvol… ANO

Uladzimir Ivanou: Irreconcilable

Zdroj: Národní divadlo Brno

Témata článku

Barbora BielkováCarolina IsachKristýna KmentováLuděk MrkosMartin SvobodníkNelka LazovicUladzimir Ivanou

Balet ND Brno

Divadlo Reduta

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: