José Martinez novým šéfem baletu Opéra de Paris

Baletní soubor Opéra de Paris byl od konce června, kdy nečekaně odstoupila Aurélie Dupont, bez vedení. Na post uměleckého šéfa byl po třech měsících výběru jmenován José Martinez. Svého místa se ujme 5. prosince 2022.

José Martinez. Foto Jacopo Medrano.

José Martinez. Foto Jacopo Medrano.

Výběr nového uměleckého šéfa probíhal intenzivně od července, kdy byla ustanovena speciální komise pro výběr vhodného kandidáta, jejímiž členy byl Bernard Stirn, čestný předseda představenstva Opéry, choreografové Carolyn Carlson a Angelin Preljcaj a bývalý tanečník Charles Jude. Skloňovala se jména jako Laurent Hilaire, Manuel Legris, Clairemarie Osta a další, ne všichni se však do výběrového řízení přihlásili či jim byla účast nabídnuta. Nakonec byl vybrán José Martinez, dlouholetá étoile souboru a bývalý umělecký šéf španělské Compañia Nacional de Danza (2011‑2019), kterého do nové pozice jmenoval generální ředitel Opéry Alexander Neef.

„Vynikající kariéra Josého Martineze, jeho choreografické zkušenosti i zkušenosti šéfa souboru stejně jako jeho citlivost v jednání jsou ideálními předpoklady pro zajištění stability a vysoké úrovně baletu Opéra de Paris,“ okomentoval výběr nového šéfa Neef.

Samotný Martinez, který se dříve vyjádřil, že by ideálním kandidátem na tuto pozici byl Manuel Legris (dříve šéf Wiener Staatsballett a nyní baletu Teatro alla Scala), nyní řekl: „Chtěl bych poděkovat Alexandru Neefovi za důvěru, se kterou mě opět spojil se souborem. Jsem si vědom jeho ohromného potenciálu i výzev, před kterými těleso stojí, a jsem připraven být zcela v jeho službách. Mým cílem je podpořit co největší soudržnost všech složek souboru od tanečníků po administrativu a techniku, abychom společně pomohli udržet soubor na samém vrcholu jeho tvůrčích a uměleckých sil.“

Podle informací Opéra de Paris se do výběrového řízení přihlásilo 23 kandidátů, z nichž bylo 9 žen a 14 mužů. Celkem 11 pocházelo z Francie, 12 ze zahraničí. Do užšího výběru postoupilo osm, čtyři poté komise pozvala k osobnímu pohovoru, ze kterého vítězně vyšel právě Martinez.

José Martinez (1969) je původem španělský tanečník, který po úspěchu na Prix de Lausanne nastoupil do École de Danse při Opéra de Paris. Od roku 1988 byl členem souboru, mezi lety 1997–2011 étoile. Po aktivní kariéře nastoupil jako umělecký šéf do Compañia Nacional de Danza, kde působil do roku 2019, od té doby pracuje jako pedagog a choreograf na volné noze. Ještě během své aktivní kariéry v Paříži vytvořil pro svůj domovský soubor celovečerní balet Les Enfants du Paradis.

Své šéfovské pozice by se měl Martinez ujmout 5. prosince tohoto roku.

Zdroj: operadeparis.fr, lefigaro.fr

Témata článku

FrancieJosé MartinezZahraničí

Baletní soubor pařížské Opery

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: