La Sylphide – premiéra Baletu Národního divadla

Balet La Sylphide líčí příběh mladíka Jamese, jehož mysl je rozpolcená. Ačkoli zbožňuje svou nastávající dívku, touží po jiném světě. A víla-sylfida přichází, stává se neuchopitelným symbolem jeho snů. Jenže víly nelze polapit. Málokteré dílo zaujímá v dějinách umění tak výjimečné postavení jako právě La Sylphide. Je to vynikající příklad romantického baletu, čitelné jsou jeho prvky: důležitost individuální svobody a sebevyjádření, mystická atmosféra, kult hrdiny, silné emoce a únik z reality. Národní divadlo inscenaci poprvé uvede 11. května ve Státní opeře.

Balet La Sylphide. Foto: Pavel Hejný

Balet La Sylphide. Foto: Pavel Hejný

Romantický příběh o víle a mládenci Jamesovi dojímá diváky již sto devadesát let. Tento balet se zjevil v 19. století na jevišti Pařížské opery a poté, co obletěl celý svět, natrvalo zakotvil v Královském baletu v Kodani. Tam ho dánský choreograf August Bournonville již v roce 1836 vtělil do své představy divadelního „zázračna“. V jeho jevištní syntéze literatury, tance, hudby a výtvarna získal pohádkový příběh o nesmrtelné-smrtelné víle a zamilovaném-nezamilovaném Jamesovi trvalý život ve světové baletní tradici.

Významným pokračovatelem Bournonvillova choreografického odkazu je emeritní sólista Královského dánského baletu a poté Královského baletu v Londýně Johan Kobborg, který přijel do Prahy se souborem Baletu Národního divadla svou verzi nastudovat.

„Choreograf Johan Kobborg, který je jedním z hlavních tanečních osobností dnešní doby a jenž se proslavil vynikající skokovou technikou, je mistrem ve výuce, v předávání dovedností oboru tance na špičkách, v odhalování tajemství, jak vlastně překonat zemskou tíži...Sdílí s námi své porozumění klasickému baletu s velkou oddaností a my jsme mu za jeho štědrost vděční,“ říká Filip Barankiewicz, umělecký ředitel Baletu ND.

Pražská verze je navíc ojedinělá díky vkladu domácích významných umělců – originální scénografickou výpravu vytvořil Martin Černý a kostýmy Barbora Maleninská.

Zdroj: Národní divadlo

Témata článku

August BournonvilleJohan Kobborg

Národní divadloStátní opera

Praha

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: