Letos žádný Louskáček, oznámil NYC Ballet. Obává se vývoje pandemie

Slavné newyorské těleso se rozhodlo pro letošní rok zrušit celou podzimní sezonu i prázdninový „maraton“ Balanchinova Louskáčka, který je pro soubor podstatnou částí příjmů. NYC Ballet se tak rozhodl kvůli obavám z dalšího vývoje pandemie koronaviru v USA.

Louskáček. Zdroj Pexels.

Louskáček. Zdroj Pexels.

NYC Ballet plánuje svůj návrat až na leden 2021, stejně jako Lincoln Center. Vánoce v New Yorku tak budou bez Louskáčka poprvé od roku 1954, kdy tam měl premiéru. Přitom se jedná o vůbec nejvýnosnější inscenaci souboru – v loňském roce mu přinesl 15,3 milionů dolarů z celkových příjmů ve výši 35 milionů dolarů. Letošní sezona přitom NYC Ballet prozatím poznamenala deficitem ve výši á milionů dolarů.

Louskáček se během vánočního období obyčejně hraje čtyřicet sedmkrát, a vedení souboru nedělá starost jen plné hlediště, ale i enormní počet tanečníků a členů orchestru, kteří se na představení podílejí. Krom asi 150 tanečníků a hudebníků hrává také okolo 125 studentů z American School of Ballet. „Začalo nám být jasné, že představení nedáme dohromady v bezpečných podmínkách,“ řekl umělecký šéf baletu Jonathan Stafford.

Ostatní americká divadla se budou muset rovněž rozhodnout, jak se situací naloží. I kdyby dostala povolení ke znovuotevření v poslední fázi uvolňování opatření v New Yorku, budou moci prodávat jen okolo 20 procent lístků z celkové kapacity. To je pro NYC Ballet ekonomicky nemožné, poznamenala jeho výkonná ředitelka Katherine E. Brown.

Co se týče zimní sezony 2021, Stafford se domnívá, že bude nutné zkoušet v menších skupinách. Bude se prý také snažit, aby se tanečníci v choreografiích co nejméně dotýkali.

Zdroj: New York Times

Témata článku

koronavirusLouskáčekNew YorkZahraničí

New York City Ballet

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: