Londýnská scéna Sadler’s Wells připravuje dvouletý choreografický studijní program

Divadlo Sadler’s Wells v Londýně se připravuje na otevření nového centra Sadler’s Wells East ve východní části Londýna. Kromě nové, multifunkční divadelní budovy bude otevřena i Choreographic School, kde budou moci mladí umělci ve dvouletém programu studovat obor choreografie.

Sadler’s Wells East (návrh) O'Donnell & Tuomey

Sadler’s Wells East (návrh) O'Donnell & Tuomey

Choreografická škola je jedním z hlavních iniciativ, ve kterých se nové centrum Sadler’s Wells East chce angažovat. Program nabízí možnost třinácti mladým umělcům rozvinout jejich tvůrčí potenciál v dvouletém studiu, během něhož je povedou významné a etablované osobnosti světové choreografie. Spolupráci v pilotním ročníku přislíbili William Forsythe, Lin Hwai-Min a Alesandra Seutin. Každý z choreografů bude vedoucím svého modulu, do něhož přizve rovněž hudebníky, architekty a umělce z dalších oborů, kteří budou se studenty pracovat formou workshopů.

Alistair Spalding, umělecký ředitel Sadler’s Wells k tomu dodává: „Choreografická škola bude velice prospěšnou v podpoře umělců v klíčovém bodě jejich kariéry. Bude živoucím kreativním prostředím, kde se studenti budou moci rozvíjet a jejich talent vzkvétat. Jsem nadšený z trojice vedoucích choreografů, kteří přislíbili svou účast v prvním ročníku. Každý z nich má svůj jedinečný styl a přístup k práci, díky čemuž se studentům dostane neuvěřitelné možnosti nahlédnout do nitra tvůrčího procesu a objevit celou šíři choreografických stylů.“

Kromě interních studentů bude část předmětů a lekcí dostupná i externistům díky online workshopům, profesionální tanečníci se budou moci účastnit každodenních tréninků. První studenti nastoupí v lednu 2024, přijímací zkoušky proběhnou na jaře 2023.

Kromě Choreografické školy bude otevřena rovněž Hip Hop Theatre Academy, v jejímž čele stane Jonzi D, umělecký šéf skupiny Breakin´ Convention. Dvouletý kurz akademie bude určen primárně pro studenty ve věku od 16 do 19 let. Kromě praktické výuky v tanci se zaměřením na živé vystupování a divadelní produkci budou součástí studia rovněž lekce DJingu, rapu nebo graffiti. Vzhledem k tomu, že break dance je od roku 2024 novým olympijským sportem, spolupracuje Sadler’s Wells a Breakin‘ Convention s Breaking GB na tom, aby byli olympionici této disciplíny součástí Akademie.

„Hiphopová kultura je jedním z nejrychleji rostoucích uměleckých hnutí na světě. Díky tomu, že breaking se v Paříži 2024 stane olympijskou disciplínou, dává smysl, že je nyní považován za umění i sport zároveň. Jsem nadšený z možnosti spolupracovat s Breaking GB a přivítat ty nejlepší ze světa break dance v nové Hip Hop Theatre Academy, kde budou moci naši studenti čerpat z jejich zkušeností,“ komentuje Jonzi D.

Nová budova Sadler’s Wells East dvojice architektů O’Donnell a Tuomey bude stát v Olympijském parku královny Alžběty. Její součástí bude krom divadelní scény hned šest tanečních sálů se špičkovým vybavením. Otevřena bude inscenací Our Mighty Groove choreografky Vicky Igbbokwe, ve které vedle profesionálních tanečníků vystoupí mladí tanečníci ze skupiny Saler’s Wells Associate Schools a místních skupin.

Zdroj: Sadler’s Wells

Témata článku

Alesandra Seutinbreak dancechoreografieLin Hwai-MinSadler s Wells EastVelká BritánieWilliam ForsytheZahraničí

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: