Louskáček, vánoční sen v prosinci v Divadle na Vinohradech

Louskáček, vánoční sen v prosinci v Divadle na Vinohradech

Louskáček, vánoční sen v prosinci v Divadle na Vinohradech

Obnovená premiéra klasického baletu Louskáček, vánoční sen se uskuteční v neděli 1. prosince 2019 v Divadle na Vinohradech. Titulní roli Klárky a Prince zatančí sólisté Baletu Národního divadla - Sophie Benoit a Giovanni Rotolo . Další představení proběhnou 8., 15. a 22. prosince vždy odpoledne a večer. Poslední uvedení v této sezoně se uskuteční 5. ledna 2020.

Postavu strýčka Drosselmeyera, průvodce dějem baletu, ztvární sólista Viktor Svidró. V dalších rolích se představí tanečníci Tanečního centra Praha – konzervatoře, Pražského komorního baletu a studenti mezinárodní baletní školy First International Ballet School. „Jedná se o ojedinělý edukativní projekt. Choreografie je tanečníkům šitá na míru. Letos se chystá generační výměna, děti mi odrůstají, a tak připravuji kompletně nové obsazení včetně hlavních hrdinů,“ uvádí Veronika Iblová, choreografka a režisérka představení.

Balet bude uveden celkem v deseti představeních. Obnovená premiéra se koná 1. prosince od 15 hodin v pražském Divadle na Vinohradech. Představení pořádá agentura Czech Jazz Art, která formou vstupenek podpoří neziskovou organizaci Diakonie ČCE – Středisko křesťanské pomoci v Praze, která pomáhá sociálně slabým rodinám a provozuje také azyl pro matky s dětmi.

Výpravný balet Louskáček, vánoční sen je inspirován dílem romantického spisovatele E. T. A. Hoffmanna (v originále Louskáček a Myší král). Baletní libreto A. Volkova inspirovalo slavného skladatele P. I. Čajkovského. V baletu jsou vylíčeny události kouzelné štědrovečerní noci, během které putuje Klára se svým ochráncem princem Louskáčkem do jeho pohádkové říše a zase zpět ke své rodině.

Veronika Iblová vytvořila vánoční představení pro celou rodinu. „Publikum jistě zaujmou výborné výkony sólistů a dalších tanečníků, kteří tančí s velkým nasazením a chutí. Jedná se o projekt, na kterém se potkávají takřka tři generace. Těm nejmladším je pět let a ti nejstarší jsou opravdu zkušení profesionálové,“ doplňuje Veronika Iblová, ředitelka školy First Internationleal Ballet School.

First International Ballet School
První mezinárodní baletní škola v České republice vznikla v roce 2010. Zaměřuje se na výchovu dětí a mladých umělců a nabízí vzdělání na nejvyšší úrovni v oblasti klasického baletu s prvky moderního tance. Výuka je vedena výhradně v anglickém jazyce.

Zdroj: Tisková zpráva

Témata článku

First International Ballet SchoolLouskáčekPražský komorní baletTaneční centrum PrahaVeronika Iblová

Divadlo na Vinohradech

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: