Mezinárodní den tance nabídne dvě Gala představení

Kromě již tradičních akcí konaných napříč celou Českou republikou, které vrcholí setkáním interpretů i diváků mnoha tanečních stylů na Střeleckém ostrově, proběhnou letos poprvé ve spolupráci s Národním divadlem také dvě Gala představení na jevišti Nové scény, a to v neděli 30. dubna. Vystoupí jak taneční konzervatoře, tak i přední sólisté baletů Národních i regionálních divadel a zástupci nezávislých profesionálních souborů z ČR i ze zahraničí.

Mezinárodní den tance nabídne dvě Gala představení

Mezinárodní den tance nabídne dvě Gala představení

V roce 1982 Taneční komitét ITI (International Theatre Institute – Mezinárodní divadelní ústav) poprvé vyhlásil 29. duben Mezinárodním dnem tance u příležitosti narození francouzského tanečního reformátora Jeana-Georgese Noverra (1727–1810). Od tohoto okamžiku se tento celosvětově uznávaný svátek (zapsaný pod UNESCO) šířil do všech zemí světa a symbolicky propojoval jednotlivé národy a jejich kulturu skrze univerzální jazyk tance. 

V neděli 30. dubna nabídne Art 4 People ve spolupráci s Národním divadlem a dalšími uměleckými partnery divákům přehlídku těch nejlepších souborů z České republiky i ze zahraničí, a to dvou originálních Gala představeních.

Od 13 hodin se představí mladé talenty tuzemských i zahraničních souborů v programu české taneční konzervatoře, konkrétně Taneční centrum Praha – konzervatoř, Taneční konzervatoř hl. m. Prahy, Taneční konzervatoř Brno, Pražská taneční konzervatoř, Konzervatoř Duncan centre, Győr Dance and Fine Arts School a Janáčkova konzervatoř v Ostravě. 

Od 20 hodin se pak diváci mohou těšit na přední sólisty baletů národních i regionálních divadel a zástupce nezávislých profesionálních souborů. Originální program bude složen z variací a choreografií klasického i moderního repertoáru. Vystoupí například Balet Národního divadla v Praze, Balet Národního divadla Brno 2, Balet Praha Junior, Bohemia Balet, Dekkadancers, Divadlo F. X. Šaldy Liberec, Laterna Magika a další.

Zdroj: Art 4 People

Témata článku

Art 4 PeopleMezinárodní den tance

Národní divadlo

Praha

MultižánrovéTanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: