Moravské divadelní léto nabídne poprvé i balet

Moravské divadelní léto nabídne poprvé i balet

Moravské divadelní léto nabídne poprvé i balet

Stalo se již tradicí, že konec srpna patří v Olomouci festivalu Moravské divadelní léto. Také letos nabídne Moravské divadlo populární inscenace v lokalitách pod hvězdnou oblohou, program však slibuje také jednu novinku. Vedle souborů činohry a opery a operety se na open-air akci premiérově představí balet. Třetí ročník divadelní přehlídky začne ve čtvrtek 22. srpna 2019 a nabídne šest představení.

„Při tvorbě programu festivalu pro nás byla zásadní dvě kritéria. Jednak chceme divákům zprostředkovat exkluzivní a nezapomenutelné zážitky a nabídnout jim to nejlepší z našeho repertoáru, ale na druhou stranu musíme brát v potaz i technickou proveditelnost. Některé inscenace jsou natolik technicky náročné, že je není možné hrát jinde než v kamenném divadle s patřičným zázemím. Pro letošek jsme na základě těchto dvou kritérií vybrali tituly Balet gala, Kupec benátský, Noc na Karlštejně, Robin Hood, Sluha dvou pánů a Starci na chmelu,“ uvedl ředitel Moravského divadla David Gerneš.

Vůbec poprvé se přehlídky zúčastní baletní soubor. Příznivcům tanečního umění nabídne projekt Balet Gala, v němž vystoupí držitelé Ceny Thálie Yui Kyotani, Nikola Márová a Michal Štípa. „Vždy jsem měl akce takového typu rád a byla to pro mě vždy příjemná změna oproti představením v kamenném divadle. Nezbývá nám než popřát jak divákům, tak všem účinkujícím, abychom měli hezké počasí a vše proběhlo tak, jak má,“ sdělil Štípa.

Přehlídka odstartuje ve čtvrtek 22. srpna v amfiteátru ve Velké Bystřici, kam zavítá Sluha dvou pánů. V následujících dnech bude uvedena ve Fortu Křelov inscenace Kupec benátský a Robin Hood, poté se festival přesune do olomoucké Korunní pevnůstky, kde se mohou diváci těšit na dvojitou muzikálovou dávku. Do programu vrací muzikál Noc na Karlštejně. Následující den bude uvedena muzikálová inscenace Starci na chmelu.

Tečkou za letošním Moravským divadelním létem bude v úterý 27. srpna již zmíněný baletní galavečer, v němž dojde na ukázky ze světoznámých titulů Labutí jezero, Don Quijote či Bajadéra.

Zdroj: Moravské divadlo Olomouc

Témata článku

Balet GalaMichal ŠtípaNikola Márováopen airYui Kyotani

Balet Moravského divadla

Tanec

Moravské divadelní léto

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: