NANOHACH a druhá premiéra projektu Move on

NANOHACH a druhá premiéra projektu Move on

NANOHACH a druhá premiéra projektu Move on

Letošní rok je ve znamení desetiletého výročí dvou českých souborů současného tance, VerTeDance a NANOHACH, které je nyní na podzim slaví retrospektivami i novými projekty. Soubor NANOHACH nyní uvede druhou premiéru inscenace Move on, a to v divadle Ponec ve čtvrtek 27. listopadu. První proběhla 21. v divadelním prostoru v Duncan Centre, premiér a zajímavých projektů se však tento podzim vyrojilo tolik, že se často kříží dva až tři v jednom večeru, a proto novinky často uniknou i zapáleným milovníkům tanečního umění.
Move on
je projekt, který NANOHACH představují takto: „Kam jsme se posunuli, co se všechno změnilo? Lepší "narozeninovou" premiéru než spolupráci s Veronikou Švábovou, po deseti letech od prvního společného představení Naměkko Naostro si NANOHACH ani nemohli přát. Taneční sonda do životů členů a členek skupiny se snaží poodhalit, co se stalo s jejich osobními i profesními životy, jestli si mají pořád co říct a jestli se i po deseti letech dokážou překvapovat. Sečteno podtrženo - kam vlastně dospělo to jejich divadelně taneční pinožení a jakým směrem se budou NANOHACH pachtit dál. Jisté je jedno - pořád to bude netypicky, ale vždycky mimo mísu.
Soubor založilo v roce 2004 několik absolventů Konzervatoře Duncan Centre. Cílem sdružení platným dodnes bylo vytvořit platformu pro realizaci tanečně-divadelních projektů na vysoké profesionální úrovni a tvůrčím způsobem úzce spolupracovat se zahraničními choreografy a uměleckými subjekty. Aktuálně se však tvorba souboru zaměřuje na realizaci původních českých děl, které uvádí v posledních letech především v pražském divadle Ponec. Velmi často vstupují NANOHACH do veřejného prostoru (České Centrum Praha, Společnost F. Kafky, Centrum DOX, Botanická zahrada, Fakulta Architektury ČVUT, metro Florenc a další exteriéry, galerie, nádražní budovy a tovární haly). Za zmínku stojí dokument ČT Doteky tance (2011) a fotografické výstavy dokumentující činnost souboru – NANOHACH NAPLNO (2009), NANOHACH VEN! (2011). Členové NANOHACH se kromě svých inscenací aktivně podílejí na současném kulturním dění v ČR.
Umělecky nejvýraznějšími díly souboru jsou např. Synchronicity (ch.: M. Záhora, Cena za interpretaci 2006), Portrét (ch.: I. M. Popovici /ro/, Cena SAZKY 2007 za „objev v tanci“ a Cena za interpretaci 2007), -gracerunners- (ch.: K. Foss /no/), Resonance (ch.: M. Záhora, pro Scottish Dance Theatre a NANOHACH), Miluj mě (ch.: N. Charnock /uk/), Zločin a trest – pohybová skoroopera (r.: J. Komárek, Cena za nejlepší light design 2010 a Critics Award 2013 /Kingfestival Rusko/), Brut (ch.: F. Ramalingom /fr/), Orbis pictus (ch.: L. Bartůňková / M. Záhora) a Flashed by (ch.: L. Flory). Inscenace skupiny na sebe strhávají pozornost kritické i divácké divadelní obce u nás i v zahraničí (mimo sousední státy také Anglie, Argentina, Chorvatsko, Egypt, Francie, Irsko, Izrael, Norsko, Pákistán, Rumunsko, Rusko, Srbsko, Španělsko, USA).
Soubor uvedl za 10 let existence 20 představení a pochlubit se může spoluprací významnými světovými autory (např. Nigel Charnok, Ioana M.Popovici, Fabrice Ramalingom). Projekty skupiny NANOHACH byly vedle mnoha nominací oceněny “The Other View” Critics Award 2013 (Rusko), Best Contemporary Dance Performance Award 2011 a Best Actor Award (Kinfestival Rusko), Cena za nejlepší light design 2010, Cena SAZKY za objev v tanci 2007, Cena za interpretaci 2007 a 2006. Honza Malík ze skupiny NANOHACH byl za svoje aktivity v současném tanci oceněn porotou festivalu Next Wave titulem Osobnost roku 2014.
Více na www.nanohach.cz Zdroj: NANOHACH

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: