Noc ve městě - sedmihodinový zážitek se souborem Farma v jeskyni

Noc ve městě

Noc ve městě

Mezinárodní divadelní soubor Farma v jeskyni ve spolupráci s Centrem současného umění DOX připravil dva speciální červnové večery. Návštěvníci se vydají na cestu labyrintem industriální architektury Centra DOX, cestou prožijí tři představení balancující na pomezí žánrů pohybového divadla, videa a dokumentu, poslechnou si živou hudbu a vychutnají si piknik na střeše, večeři při svíčkách či noční posezení pod vzducholodí. Sedmihodinový zážitek, který se nebude opakovat – to je Noc ve městě, která proběhne 14. a 16. června 2019.

Mezinárodní soubor Farma v jeskyni pod vedením režiséra Viliama Dočolomanského provede návštěvníky Noci ve městě labyrintem industriální architektury, zážitků a tří představení – Informátoři, Navždy spolu! a Útočiště. „Při Noci ve městě ale nepůjde jen o divadlo. Návštěvníky čeká sedmihodinové vytržení z běžného stresu, z běžné reality, kdy budou mít čas vnímat čas jinak a nechat se unášet zážitky, které je budou překvapovat,“ říká Viliam Dočolomanský.

Soubor Farma v jeskyni se etabloval jako moderní laboratoř, kde performeři nacházejí „azyl“ a příležitost kontinuálně pracovat na svém rozvoji. Objevují tak nejen nové způsoby práce s výrazem, na které není prostor při jednorázových projektech nebo v mainstreamových divadlech, ale zároveň mají možnost přehodnocovat svůj postoj k sobě i ostatním. Jejich tvorba se v posledních letech zaměřila na zkoumání tzv. nepohodlných témat současnosti. Performeři realizovali výzkum v řadě metropolí, kde pracovali se specifickými skupinami a komunitami. Na základě této přímé zkušenosti vytvořili emocionálně silná představení a zaměřili se i na šíření povědomí o zkoumaných tématech prostřednictvím dalších forem veřejných aktivit. Například setkání a práce se skupinou pražských seniorů dala vzniknout inscenaci Navždy spolu, intenzivní diskuse s uprchlíky v Londýně se zhmotnily ve scénické kompozici Útočiště.

Noc ve městě je celistvý umělecký zážitek, během něhož návštěvníci prožijí tři představení, poslechnou si živou hudbu a vychutnají si piknik na střeše, večeři při svíčkách, noční posezení pod Vzducholodí a doprovodný program, který se v návaznosti na inscenace odkryje postupně během večera. Diváci poznají běžně nedostupná místa Centra DOX a sálu DOX+ nebo zažijí Vzducholoď Gulliver v úplně jiném světle.

Akce probíhá v rámci Pražského Quadriennale 2019. Multifunkční sál DOX+, ve kterém se v rámci Noci ve městě odehraje část programu, byl mezinárodní porotou v rámci PQ zařazen mezi čtyři vítězné projekty z celého světa.

Zdroj: Centrum současného umění DOX

Témata článku

InformátořiNavždy spolu!Noc ve městěÚtočištěViliam Dočolomanský

Farma v jeskyni

Centrum současného umění DOX

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: