Český hrdina, premiéra souboru Farma v jeskyni o důchodci, který chtěl „zachránit“ svou vlast

Mezinárodní soubor Farma v jeskyni uvede pohybovou satiru Český hrdina v režii Viliama Dočolomanského. Je o ženě, která se rozhodla setkávat s těmi, jimž nerozumí a od nichž „to schytává“. O vztazích ve společnosti názorových střetů, ve které aktuálně žijeme. Inscenaci nabitou ironií, akcí a živou hudbou soubor uvede v premiéře 26. dubna v Centru současného umění DOX. Součástí projektu jsou i doprovodné edukační programy pro školy i veřejnost.

Česká hrdina. Foto Michal Hančovský.

Česká hrdina. Foto Michal Hančovský.

„Je to takový domotaný svět. Musíš si jít na ty lidi sáhnout, prostě nemůžem si tady jen říkat, že oni jsou chodící dezinformace a zapisovat si to, nebo o tom mudrovat.“ Ivana Svobodová

V Českém hrdinovi se prolíná politické s intimním, veřejné s osobním. Je o poutech, které si jeden vůči druhému vytváříme, jakkoli jsme si cizí. Ale i o tom, jak jsme vůči sobě bezbranní. „Já se musím jít podívat, jak vypadá jejich zahrádka, co oni říkají, jak žijí, protože jinak se jich budu bát a nebudu jim rozumět,” říká žena, která se stala inspirací příběhu.

Oni. Vyhýbáme se jim, nechceme v jejich světě žít, střety s nimi dopředu vzdáváme. A navzájem s sebou opovrhujeme. Inscenace se volně inspiruje osobností novinářky Ivany Svobodové, jejíž „mise“ ji zavedla až do obývacího pokoje důchodce, který chtěl zachránit „naši zemičku“ a stal se tak „prvním českým teroristou“: „To vás zaujme, že někdo pokácí stromy, chce vykolejit vlak, a předstírá, že je Muslim,“ říká Ivana Svobodová.

„Pro mě je Svobodové odvaha a zájem o lidi překvapující a inspirativní. Nezajímá mě tolik politický kontext celé kauzy, ale to, že máme každý z nás šanci ty druhé poznat bez souzení. Cítit s nimi, jakkoli jsou názorově na opačné straně. Pokud se odmítáme navzájem poznat, jsme jeden pro druhého hrozbou a jako celek zranitelní,” říká o inscenaci choreograf a režisér Viliam Dočolomanský.

Jak jsme u Farmy v jeskyni zvyklí, i tato inscenace je konkrétnější než tanec a abstraktnější než činohra. Mluví pohybem, hudbou a minimem slov o tom, co je aktuálně ve vzduchu”. O současných vztazích v době politického marketingu, dezinfo světa a hledání hodnot.

Diváci se mohou těšit na nevšední zpracování, nadsázku a performery Hanu Varadzinovou, Andreje Štěpitu, Michaelu Králikovou, Matúše Szegho a hudebníky Štěpána Janouška a Miloše Klápště pod režijním a choreografickým vedením Viliama Dočolomanského. Ivana Svobodová se vzniku inscenace účastní formou rozhovorů a setkávání s tvůrci.

Zdroj: Farma v jeskyni

Témata článku

Český hrdinaViliam Dočolomanský

Farma v jeskyni

Centrum současného umění DOX

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: