Nový Spartakus Jiřího Bubeníčka

Choreograf a tanečník Jiří Bubeníček na konci ledna uvedl s Chorvatským národním baletem svou novou inscenaci. V Záhřebu měl 27. ledna 2023 premiéru jeho Spartakus, u této příležitosti bylo rovněž vydáno speciální digitální Spartakus NFT.

Spartacus. Foto Saša Novković.

Spartacus. Foto Saša Novković.

Pro svou verzi známého baletu Spartakus o legendárním gladiátorském válečníkovi se Jiří Bubeníček inspiroval ve stejnojmenné novele Raffaella Giovagnoliho. Pod vlivem tohoto zdroje se rozhodl pozměnit tradiční baletní libreto příběhu o další postavy a příběhy – milostnou zápletku mezi Spartakem a císařovou manželkou Valerií, neopětovanou lásku kurtizány Eitubide či romanci mezi Spartakovou sestrou Mirzou a mladým gladiátorem Artorixem.

„Když jsem četl Giovagnoliho novelu, byl jsem překvapen různorodostí postav a vrstevnatostí příběhů, které jsem z původního libreta baletu neznal. Věděl jsem, že má verze se musí držet bohaté literární předlohy mnohem více,“ uvádí Bubeníček.

Na inscenaci pro Chorvatský národní balet spolupracoval se svou manželkou, kostýmní výtvarnicí Nadinou Cojocaru, spolu s kterou vytvořili nové libreto a dramaturgii. Na tomto základě poté přistoupili i k partituře Arama Chačaturjana, u níž pozměnili pořadí jednotlivých hudebních čísel tak, aby podporovala nový režijní záměr a příběhové linky jednotlivých postav.

U příležitosti slavnostní premiéry byly vydány unikátní Spartakus NFT, což jsou takzvané digitální nezastupitelné tokeny. Ty majiteli umožňují vlastnit v elektronické podobě jedinečné umělecké dílo. V tanečním světě se NFT objevilo poprvé díky spolupráci Natalie Osipovy s londýnským aukčním domem Bonhams (více zde). Své NFT před několika měsíci vydal i Balet Národního divadla (více zde).

Zdroj: Jiří Bubeníček

Témata článku

Jiří BubeníčekNon fungitable tokensSpartakus

Chorvatský národní balet

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: