Oslava – mondénní večírek zhýčkané společnosti ve Studiu ALTA

Oslava – mondénní večírek zhýčkané společnosti ve Studiu ALTA

Oslava – mondénní večírek zhýčkané společnosti ve Studiu ALTA

Studio ALTA uvede 27. a 28. listopadu 2018 premiéru taneční inscenace Andrey Miltnerové s názvem Oslava, ve které autorka zkoumá lidské charaktery v různých společenských situacích. V novém projektu Andrey Miltnerové vystoupí Anna Kukuczková, Daniel Raček, Tereza Lenerová Hradilková, Lukáš Homola a Markéta Jandová.

Prvotním impulzem byla předchozí práce Andrey Miltnerové na Vivaldiho opeře Arsilda (Collegium 1704, rež. David Radok), která končila obrovským večírkem inspirovaným Felliniho filmem Sladký život. Dle jejích slov měla tato jediná opulentní scéna potenciál pro zcela novou inscenaci. Ze zmiňované opery přizvala ke spolupráci i pět tanečníků, s nimiž téma dále rozvíjí.
Na základě této tvůrčí zkušenosti vytvořila Andrea Miltnerová svůj vůbec první scénář. Pro autorku typický abstraktní rámec a inspirace živočišným světem nahrazuje zcela odlišná, výsostně lidská a společenská situace. Poprvé tak Miltnerová představí ve své choreografii konkrétní postavy, charaktery a logiku mezilidských vztahů. „Výhodou tématu oslavy je právě to, že si pod tím člověk může představit téměř cokoli. Zkoumáme různé atmosféry a to, jak se charaktery vyjadřují pohybem. O jakou oslavu ale jde, není podstatné,“ prozrazuje Andrea Miltnerová.
Spoluautorem inscenace je Jan Komárek, který tvoří světelný design, ale i zvuk – netypicky až na základě pohybového materiálu. „Inscenace mimo to diváky překvapí měnícími se náladami, kde bujaré veselí střídá trapnost, nevkus i unuděnost hostů – těch zvaných i nezvaných,“ uzavírají zástupci Studia ALTA.

Zdroj: Studio ALTA

Témata článku

Andrea MiltnerováJan Komárek

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

SOUVISEJÍCÍ

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: