Panthera, novou inscenaci 420PEOPLE inspirovala kniha Sapiens

Václav Kuneš.

Václav Kuneš.

Tvůrci nejnovější inscenace Panthera nezávislého tanečního souboru 420PEOPLE se inspirovali knihou Sapiens, která pojednává o příběhu lidstva. Panthera bude mít premiéru 10. a 11. září 2019 v pražské La Fabrice. Autorem hudby je Jan Šikl, choreografie Václav Kuneš.

„Proč jsme ze všech různých druhů lidí zůstali nakonec my, kteří o sobě rádi říkáme, že jsme pány tvorstva, i když si doslova pod rukama ničíme vše, co nám naši předchůdci zanechali?“ To je hlavní myšlenka nejnovější inscenace Panthera.

„Po představení The Watcher jsem si říkal, že téma lidského těla a jeho schopností mě stále zajímá. Shodou okolností jsem se dostal ke knížce Sapiens – stručné dějiny lidstva od izraelského historika Y. N. Harariho, kde mě zaujala teorie o tom, že by vedle nás žilo třeba ještě dalších 5 druhů ,lidí‘. Vždyť my ,sapiens‘ kolikrát nejsme schopni tolerovat ani rozdílné barvy pleti či vyznání,“ přibližuje okolnosti vzniku a hlavní téma nové inscenace choreograf Václav Kuneš, umělecký šéf souboru 420PEOPLE.

„Po minulé sezoně, kdy každé naše představení bylo s živou hudbou, bude Panthera jiná. Autorem hudby je Jan Šikl, se kterým jsem již několikrát spolupracoval jak u nás, tak i na představeních v Japonsku či Holandsku. Jeho hudba mi často připomíná filmovou hudbu, a to se mi právě k celkovému vyznění představení Panthera velmi hodí. Zároveň mít hudbu složenou takříkajíc ,pod nohy‘ – je prostě skvělé,“ říká Václav Kuneš a dodává, že posledních pár premiér si také neumí představit bez kostýmů a stylingu Olo Křížové. „Velmi jsme si sedli i po lidské stránce a pro mě je důležité vědět, že se kostýmy budou dotvářet až do posledních okamžiků tak, aby co nejlépe vystihovaly i ty nejposlednější změny před premiérou.“

Scénografie se u inscenace Panthera ujal Hynek Dřízhal, který podle Václava Kuneše dokáže vždy jeho téma posunout ještě někam jinam, a dá tak aktérům příležitost pohrát si i se scénou, což prý vůbec nebývá zvykem. „A je rád, a já také, když té scéně umíme vdechnout život,“ popisuje dobře fungující spolupráci choreograf. A na otázku, zda se v inscenaci Panthera uplatní i nějaké zajímavé rekvizity, Václav Kuneš odpovídá: „O rekvizitách zatím nebudu mluvit, budou mít důležité místo a nechte se překvapit.“

Zdroj: Institut umění - Divadelní ústav a ČTK

Témata článku

PantheraVáclav Kuneš

420people

La Fabrika

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

SOUVISEJÍCÍ

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: