Peter Pan – premiéra Bohemia Baletu

Bohemia Balet, soubor Taneční konzervatoře hl. m. Prahy připravil na leden novou původní premiéru, taneční fantazii na motivy světoznámého příběhu Peter Pan skotského novináře, dramatika a spisovatele Jamese Mathewa Barrieho. Na inscenaci francouzské choreografky Bérangère Andreo s hudbou Jamese N. Howarda se mohou těšit především děti, premiéra se uskuteční 22. ledna ve Stavovském divadle. Petr Pan je pohádkou o chlapci, který nechtěl vyrůst, malé holčičce Vandě, která se bojí usnout a jejich společné dobrodružné cestě do Říše snů, do Země Nezemě, o bojích s piráty i s krokodýlem-lidojedem.
Vůbec poprvé se postava Petr Pana objevila v roce 1902 v knize pro dospělé Malý bílý pták. Klasickou podobu obdrželo dílo v roce 1904, kdy vznikla původní divadelní hra, která se v několika příbězích později dočkala i své klasické literární podoby, kde se objevila i další známá postava, dívka Wendy. Kromě muzikálové verze bylo toto dílo také několikrát zfilmováno. Pojednává o něm také americký film Hledání Země Nezemě z roku 2004, který byl natočen podle autorovy životopisné divadelní hry Muž, který byl Petrem Panem. Nové pojetí tohoto námětu obsahuje i britský snímek Neobvyklé dobrodružství z roku 1994. O netradiční verzi se pokusili také tvůrci filmu Hook z roku 1991, kdy se Petr Pan vrací do Země Nezemě už v době své zralé dospělosti, aby vysvobodil své dvě děti, které sem byly násilně uneseny kapitánem pirátů Hookem.
Bohemia Balet se ale vrací k původnímu pohádkovému příběhu. V inscenaci je použita hudba jednoho z předních filmových komponistů současnosti, Jamese Newtona Howarda, který napsal hudbu k filmu Peter Pan z roku 2003 (režie P. J. Hogan). Choreografka Bérangère Andreo (*1980) spolupracuje se souborem už několik sezony, diváci znají kratší kusy Primavera a Lunedda (za ni získala 1.cenu na Soutěžní přehlídce současné taneční tvorby ČR v roce 2012).
O autorce: http://www.andreodanse.com/gen.php3?id_rubrique=104

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: