Pocta Pavlu Šmokovi zítra v Divadle na Vinohradech

Pocta Pavlu Šmokovi zítra v Divadle na Vinohradech

Pocta Pavlu Šmokovi zítra v Divadle na Vinohradech

Pavel Šmok (*22. října 1927 – 4. dubna 2016), jeden z největších tuzemských choreografů a protagonistů moderního tance, by dnes oslavil devětaosmdesáté narozeniny. Při příležitosti nedožitého životního jubilea svého zakladatele a dlouholetého uměleckého šéfa připravil Pražský komorní balet slavnostní galavečer, který se uskuteční v neděli 23. října 2016 v pražském Divadle na Vinohradech.

Pavel Šmok byl jednou z nejvýraznějších osobností českého baletu a tanečního divadla posledních desetiletí. Nastudoval kolem stovky baletních titulů, kolem šedesáti ve světové premiéře. Na programu nedělního galapředstavení budou dvě jeho díla, Pražský komorní balet uvede v novém nastudování jeho choreografie Holoubek a Z mého života. Kromě PKB se představí také Balet Národního divadla v Praze, Balet Národního divadla v Brně a Balet Slovenského Národního divadla v Bratislavě v choreografiích Petra Zusky, Mária Radačovského a Natálie Horečné.
„Je mi ctí a potěšením participovat svým dílem ve večeru, který je věnován památce Pavla Šmoka,“ říká umělecký šéf Baletu Národního divadla v Praze Petr Zuska, který před lety jako sólista Šmokova PKB začínal. „Oba duety, které jsem pro tuto příležitost vybral, jsou dle mého Pavlově duši blízké. Oba s sebou přinášejí závan existenciálních témat, v obou jasně rezonuje láska a smrt. Lyrickou už Pavel Šmok viděl v roce 2010 na představení jemu věnovaném, kdy jsem mu ji i sám zatančil. Snad se mu bude líbit i dnes, ač už se bude dívat z jiné perspektivy. Route 50 je mé nejaktuálnější dílko, které jsem vytvořil pro Terezu Podařilovou a sebe, tedy z pohledu čistě baletního pro babičku s dědečkem.“
„Pavel Šmok pro mne byl a vždy bude mimořádnou uměleckou osobností a skvělým člověkem. Tato kombinace je v našem uměleckém světě velmi neobvyklá,“ říká Jozef Dolinský ml., ředitel Baletu Slovenského Národního divadla. „Pro slavnostní galavečer na Mistrovu poctu jsem vybral malý, ale o to upřímnější pozdrav ze Slovenska. Duet Duší ze Slovenských tanců od Petra Breinera v choreografii Natálie Horečné.“
V rámci večera se uskuteční také premiéra nové choreografie s názvem Beethoven, kterou pro slavnostní galapředstavení připravil Mário Radačovský, umělecký šéf Baletu Národního divadla Brno. Inspirací pro vznik duetu byl Radačovskému sám Ludwig van Beethoven. Člověk s neuvěřitelným talentem a darem z vyšších sfér, který změnil symfonickou hudbu, přitom člověk citlivý a vášnivý, mimořádný hudební génius. Stejným způsobem vnímá Mário Radačovský i Mistra choreografie Pavla Šmoka, který velmi výrazně ovlivnil vývoj československé choreografické tvorby,“ uzavírají zástupci PKB.

Zdroj: PKB

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: