Pražská HAMU bude hostit Celostátní konferenci tanečních oborů ZUŠ

Poslední zářijový pátek 25. září 2020 se do Prahy sjedou taneční pedagogové ZUŠ ze všech regionů ČR. Konferenci s podtitulem Výchova a vzdělávání k tanečnímu umění pořádá NPI ČR a spolek Umělecká rada ZUŠ ČR ve spolupráci s MŠMT, konzervatořemi, vysokými uměleckými školami a dalšími odborníky. Na dopolední příspěvky navážou panelové diskuze s odborníky, které budou moderované zástupci Tanečních aktualit.

Pražská HAMU bude hostit Celostátní konferenci tanečních oborů ZUŠ

Pražská HAMU bude hostit Celostátní konferenci tanečních oborů ZUŠ

Metodická podpora pedagogických pracovníků a managementu základních uměleckých škol – především vyučujících tanečního oboru na ZUŠ – prohloubí jejich didaktické kompetence. Postihne „aspekty a dopady“ na výchovu a vzdělávání k tanečnímu umění na ZUŠ, a to v kontextu uchopení RVP ZUV, managementu škol a tanečního oboru a v kontextu vlivů, kvality, uměleckého smýšlení.

Důraz bude kladen zejména na témata:
 

  1. Podpora učitelů a porozumění v kontextu základního uměleckého vzdělávání (Kde teď jsme/současný vývoj a obsahovost TO, příklady dobré praxe z jednotlivých krajů)
  2. Cesty ke kvalitě předávaných klíčových kompetencí v kontextu RVP ZUV (Teorie a praxe implementace RVP a ŠVP, kvalita vs. vlivy a trendy)
  3. Úskalí managementu tanečních oborů (souvislosti historické, současné i budoucí). Osobnost učitele TO, kým je, jeho podmínky, potřeby, vzdělanost a odbornost, soudnost, kvalita vs. kvantita)
  4. Součinnost/propojenost/provázanost ve vzdělávacím systému ČR – Cesty, přesahy, možnosti rozvoje
    a vzdělanosti (vzdělávací cesta/možnosti žáka, vzdělávací možnosti a cesty učitele)
  5. Čas na změnu? - Zdravé a spravedlivé porovnávání výsledků pedagogického vedení žáků (hodnoty soutěží a přehlídek, hodnocení umělecké taneční tvorby, odpovědnost, soudnost, etika a estetika)

Mezi pozvanými mluvčími dopoledního bloku konference (9-12.30) budou pracovníci zastřešujících organizací i pedagogové a ředitelé ZUŠ, například: Mgr. Zora Breczková, Mgr., Bc. Bohuslav Lédl, Eva Blažíčková CR, prof. Mgr. Václav Janeček, Ph.D., Mgr. Elvíra Němečková, Ph.D., PaedDr. Markéta Pastorová, Bc. Jiří Stárek, Mgr. Barbora Šobáňová, Mgr. Tomáš Kolafa, Ph. Dr. Ilona Juhásová, MgA. Jana Nováková, Mgr. Pavla Šmerdová, Dora Sulženko‑Hoštová, Martina Filínová, Eva Papánková, Mgr. Jiří Lössl.

Odpolední blok zahájí v 13 hodin příklady dobré praxe z jednotlivých uměleckých škol, na něž naváží od 14.15 čtyři oddělené panelové diskuze na témata: 1) Problematika implementace RVP a ŠVP do praxe a kvality vzdělávání, 2) Výchova k hodnotám v tanečním umění, 3) Přístupy k taneční výuce z pohledu zdraví a 4) Problematika pedagogického vzdělání absolventů konzervatoří.

Účast na diskuzích potvrdili kromě výše zmíněných například Mgr. Bohumíra Eliášová, Ph.D., Mgr. Lenka Švandová, Dora Sulženko Hoštová, Bára Látalová, Eva Blažíčková, MgA. Jana Bitterová, prof. Dorota Gremlicová, Ph.D., MgA. Barbara Mikyskova, Ph.D.,MgA. Hana Polanská Turečková, Ph.D., MgA. Sara Puchowska, Ph.D., Anna Línová, MgA. Veronika Rinowski, Mgr. Pavla Šmerdová, MgA. Lucie Hayashi, Ph.D., Panelisté: prof. Mgr. Václav Janeček, Ph.D., Mgr. Elvíra Němečková, Ph.D., PhDr. Romana Lisnerová, Ph.D., Mgr. Jaroslav Slavický (TKP), MgA. Iva Musilová (TK Brno) a další.

Na konferenci je možné se přihlásit online zde: https://www.nidv.cz/vzdelavaci-programy/?search=M58-07-12-202

Podrobný harmonogram bude upřesněn na stránce události zde: https://www.facebook.com/events/2703043533242736/

Zdroj: tisková zpráva

Témata článku

konferenceTaneční aktualitytaneční obor ZUŠtaneční pedagogikaVýchova a vzdělávání k tanečnímu umění

HAMU

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: