Pražský komorní balet uvede inscenaci Jiřího Bubeníčka La Strada

Pražský komorní balet chystá celovečerní inscenaci světoznámého tanečníka a choreografa Jiřího Bubeníčka a výtvarnice Nadiny Cojocaru. La Strada je příběh o lásce a krutosti z cirkusového prostředí, který vzniká na motivy stejnojmenného filmu Federica Felliniho. Pražský komorní balet nové představení poprvé uvede 10. března v Divadle Na Vinohradech.

La Strada. Foto Jan Chaloupka.

La Strada. Foto Jan Chaloupka.

La Strada vypráví příběh nevinně naivní, laskavé a dobrosrdečné Gelsominy, kterou její rodina prodá hrubému kočovnému cirkusákovi Zampanovi. Vyprávění sleduje jejich bouřlivý vztah během putování po Itálii. Klikatá stezka příběhu, která se vine krajinou, nám přibližuje jejich propletený vztah plný zkoušek a dramatických momentů a odhaluje dojemnou cestu Gelsominy, duše plné laskavosti a lásky, k hrubému Zampanovi. V hledáčku má přitom především Zampanovy probouzející se city a proměnu, jíž pod vlivem Gelsominy prochází.

Jiří Bubeníček si téma z cirkusového prostředí nevybral náhodou. „Cirkus je fantastická a okouzlující říše divů, která přitahuje celé generace publika. Narodil jsem se v cirkusové rodině a právě toto nádherné prostředí plné fantazie se tak stalo bezprostřední součástí mého dětství a mé duše," vysvětluje. „Prostřednictvím cirkusu vstupujeme do světa magie, jenž překypuje vzrušením a dobrodružstvím. Skrze smích a nečekaná překvapení přináší lidem okamžiky naděje a štěstí. Pod třpytivou fasádou se ale mnohdy skrývá i ponurá stránka cirkusu, která odráží drsnou realitu naší společnosti.“

Premiéra vzniká v koprodukci s Tanečním centrem Praha, konzervatoří a vedle sólistů Pražského komorního baletu se představí i členové souboru Balet Praha Junior.

Zdroj: Pražský komorní balet

Témata článku

Jiří BubeníčekLa Strada

Pražský komorní balet

Divadlo na Vinohradech

Tanec

?

vložil Kata Zagorski

IP: 85.216.156.215
Reaguje na:
No a v Sadlers Wells tento víkend tiež premiéruje balet La Strada podľa Felliniho na hudbu Nina Rotu, choreografia Natália Horečná, produkuje a tancuje Alina Cojocaru a dizajn Otto Bubeníček. Prekérní, ale krásné!

Zobrazit další komentáře 1

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: