Premiéra Bohemia Baletu – Lifarovy Variace a pohádkový Peter Pan ve Stavovském divadle

Bohemia Balet připravuje v české premiéře uvedení Lifarových Variations na hudbu Franze Schuberta. Jeden z největších francouzských choreografů 20. stol. Serge Lifar vytvořil Variations jako reminiscenci na romantický balet pro tehdejších šest primabalerín Pařížské opery – Lilian Daydé, Christiane Vaussard, Madelaine Lafon, Ninu Vyroubovu, Lycette Darsonval a Micheline Dardin. Inspirací mu byl Grand pas de quatre /C. Pugni, J. Perault/ vytvořený pro čtyři největší primabaleríny romantického baletu 19. století. Premiéra se uskutečnila na scéně Pařížské opery v roce 1954. Pro Bohemia Balet nastudovala nyní Variations Kateřina Slavická za odborné spolupráce legendárního francouzského tanečníka prof. Cyrila Atanassoffa.
Ve druhé části večera bude uvedena světová premiéra tanečního ztvárnění Petra Pana podle příběhu skotského novináře, dramatika a spisovatele Jamese Mathewa Barrieho. Petr Pan, magická pohádka o chlapci, který nechtěl vyrůst, malé holčičce Vandě, která se bojí usnout, a jejich společné dobrodružné cestě do Říše snů, do Země Nezemě, o bojích s piráty, s indiány i s krokodýlem – lidojedem je plná napětí, poezie a snové krásy. Choreografie na hudbu J. N. Howarda je dílem mladé francouzské choreografky Bérangère Andreo, která již několikrát s Bohemia Baletem spolupracovala. Výtvarnou předlohou scény se staly magické obrazy Miloše Kouteckého, kostýmy vytvořila mladá česká výtvarnice Renáta Nováková.
Premiéra obou baletů se uskuteční 22. ledna od 19 hodin ve Stavovském divadle v Praze. Další představení jsou plánována od 14  a 18 hod. dne 26. ledna taktéž ve Stavovském divadle. Zdroj: BB

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: