Probíhá festival ImproEvents Prague 2012

Třetí ročník mezinárodního festivalu taneční a divadelní improvizace ImproEvents Prague probíhá od 28. května do 8. června 2012 ve studiu ALTA v Praze. Hosty letošního ročníku jsou americký tanečník, choreograf a improvizátor Daniel Lepkoff a britská performerka, bývalá členka skupiny DV8 Wendy Houstoun.
Dva intenzivní workshopy jsou určeny pro profesionály a studenty z oblasti tance, divadla a performing arts. Program festivalu bude obohacen o diskuse a videoprezentace s umělci určené pro širší veřejnost. V letošním roce se také oba umělci předvedou ve svých sólových představeních. Daniel Lepkoff vystoupí 1. června ve studiu ALTA a Wendy Houstoun s představením 50 ACTS 9. června v Divadle Ponec v rámci festivalu Tanec Praha. Festival 2. června ve studiu ALTA uvede také premiéru nového projektu improvizační skupiny /na:u/ s názvem Ticho na stanici Bezpeří a 3. června pak představení kanadské improvizační skupiny Lila Ensemble. Více na www.altart.cz Daniel Lepkoff
je tanečník, choreograf, improvizátor, pedagog a taneční teoretik. Vnímá pohyb jako neustále se jemně vylaďující fyzický dialog s okolním prostředím. Zkoumá formy a kompozice této interakce, které se stávají komunikačním prostředkem jeho tanečního umění. Ve své tvorbě se Lepkoff zaměřuje na proces přenosu živého pohybu na jeviště.
V sedmdesátých letech 20. století Daniel Lepkoff úzce spolupracoval s Mary Fulkerson na rozvoji „Release techniky“ a kontaktní improvizace se Stevem Paxtonem. Paxton, společně s Lisou Nelson, Paulem Langlandem a Saira Blanche Theater v Moskvě patří k jeho dlouhodobým partnerům. Lepkoff je také jedním se zakladatelů centra Movement Research v New Yorku.
Účinkoval například v představeních Trishy Brown, Mary Overlie, Judy Padow a Nancy Topf. V osmdesátých letech 20. století byl členem newyorského improvizačního souboru „Channel Z“. V roce 2002 byl uměleckým ředitelem a koproducentem festivalu „Physical Dialogues“ v Bratislavě.
Mnohé články, ve kterých formuloval koncepty své taneční tvorby, byly uveřejněné v prestižních periodikách zaměřených na umění. Mezi jinými například v Contact Quarterly, The MR Performance Journal a Contredanse Publications v Bruselu. Daniel se mimo jiné dlouhodobě věnuje zvukové a video kompozici, fotografii, zpěvu a hře na kytaru, matematice a architektuře. Wendy Houstoun
je britská performerka a tanečnice. V její umělecké tvorbě se prolínají experimentální formy pohybové a divadelní práce, koncentruje se zejména na britskou divadelní formu „devised theatre“, která se dá charakterizovat jako tvořivý proces spolupráce všech účastníků představení.
Její workshop bude zaměřen na vedenou pohybovou praxi a improvizaci jako metodu pro výstavbu představení. Důraz bude kladen na analýzu toho, na co se díváme a proč chceme, aby to dále pokračovalo. Ve smyslu „devised theatre“ se tvůrci workshopu stávají všichni zúčastnění.
Wendy Houstoun spolupracovala například s Lloydem Newsonem a souborem DV8 Physical Theatre, Timem Etchellsem a souborem Forced Entertainment, Gary Stevensem, s Charlotte Vincent a souborem Vincent DanceCompany, filmovým tvůrcem Davidem Hintonem, tanečníkem Jonathanem Burrowsem, performerem Nigelem Charnockem, tanečnicí Rachel Krische, performerkou Rose English, Gloria Theatre, Lumiere & Son Theatre a také se souborem Ludus Dance Company na divadelních a site specific projektech, filmech a instalacích.
Její sólová představení Haunted Daunted and Flaunted, Happy Hour, The 48 Almost Love Lyrics, Desert Island Dances a Keep Dancing, která vytvořila ve spolupráci s hudebním skladatelem Johnem Averym, byla uvedená v Evropě, Austrálii a USA. V nedávné době mělo premiéru představení 50 ACTS.
K jejím novějším projektům patří například spolupráce se souborem Candoco Dance Company, Yorke Dance Project, VCAM v Melbourne, nebo Antonii Grove a Probe Company. Zdroj: ALTA

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: