Slovenské národní divadlo přivítá Pavla Šmoka

Slovenské národní divadlo přivítá Pavla Šmoka

Slovenské národní divadlo přivítá Pavla Šmoka

Jednoho z nejvýraznějších českých choreografů 20. století Pavla Šmoka přivítá Slovenské národní divadlo v Bratislavě, ještě stále ve znamení jeho životního jubilea. Slavnostní večer s názvem Fenomén Šmok představí vrcholnou tvorbu Pavla Šmoka, která byla vytvořena pro Pražský komorní balet, jehož zakladatelem byl. Součástí představení bude také instalace stejnojmenné výstavy. Pavel Šmok a Pražský komorní balet přijedou na základě osobního pozvání šéfa baletu Jozefa Dolinského ml. Hostování se uskuteční v historické budově Slovenského národního divadla v úterý 9. dubna od 19 hodin večer. Program Fenomén Šmok měl svoji premiéru v říjnu loňského roku ve Stavovském divadle v Praze.
Pražský komorní balet připravil pro bratislavské publikum ucelený výběr z plodů českého choreografa Pavla Šmoka v nastudování dlouholeté sólistky a pedagožky Kateřiny Dedkové - Frankové. Slavnostní večer zahájí Stabat Mater Antonína Dvořáka, která nás přenese do skladatelova nešťastného období, v němž ztratil své dvě děti. Stejně i Pavel Šmok v choreografii vyjadřuje zármutek nad ztrátou dítěte (Matka-Syn). Následovat ji bude emocionální skladba Bedřicha Smetany Trio g moll, kde choreograf mistrně sleduje hudební tvar Tria. Z ducha slovenského folkloru pak vychází další choreografie Musica slovaca, ve které Šmok vyjadřuje poctu lidovému tanci. A na závěr večera diváky naladí radostná Sinfonietta na hudbu Leoše Janáčka, která ve Šmokově podání vyjadřuje svobodného člověka a jeho duševní krásu. „Šmokovy mimořádně muzikální choreografie souznějí s hudbou do té míry, že v divácích budí pocit "poslechu očima", nesou výrazný choreografický rukopis, jsou plny dramatického napětí a budí zájem i dnešní mladé generace,“ uvádí spolupracující redaktorka PKB Jana Hošková.
Pavel Šmok se tak po více jak 20 letech vrací zpět do Slovenského národního divadla. A s ním i Pražský komorní balet, který navázal na původní „šmokovskou“ tradici a dnes pokračuje v progresivní a inovativní tvorbě ve spolupráci s mladou generací českých a zahraničních choreografů (Hana Turečková, Tomáš Rychetský, Ji-Eun Lee, aj.).
Více informací a zakoupení vstupenek: http://www.snd.sk/?balet&predstavenie=09_smok&termin=5774 www.prazskykomornibalet.cz 

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: