Současná taneční tvorba studentů HAMU

Mladí taneční umělci a studenti Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění v Praze představí v květnu své ročníkové choreografie. V rámci festivalu HAMUfest uvede svou ročníkovou práci studentka 4. ročníku Natálie Vacková, ve dvou večerech v KD Mlejn budou k vidění tematicky rozmanitá díla pod vedením pedagoga Jana Kodeta od studentek bakalářského programu Kateryny Lopakhtiny, Žanety Musilové a Šárky Říhové. Na konci května se pak pozornost přesune do prostoru kláštera Gabriela Loci, kde uvede svůj magisterský projekt Michaela Dzurovčínová. 

Místa mezí námi

Místa mezí námi

Tvorbě ve veřejném prostoru se věnuje studentka 4. ročníku Natálie Vacková. Její ročníková práce Místa mezi námi se odehraje v okolí Malostranského náměstí dne 9. června od 14:00 a od 16.00 v rámci 2. ročníku jednodenního festivalu Hudební a taneční fakulty HAMUfest.

V pohybovém představení pro tři performery přináší téma odpočinku do dnešní zrychlené doby. Skrze prostory, jako jsou náměstí, tramvajové zastávky a místa mezi nimi, chce poukázat na problematiku nedostatku odpočinkového prostoru v městském prostředí. Projekt přináší úderné gesto, které by mohlo přimět veřejnost se na chvíli pozastavit a vystoupit z každodennosti.

V pátečním večeru 17. května budou v KD Mlejn uvedeny dvě choreografie. Kateryna Lopakhtina, studentka 2. ročníku, představí svou nejnovější práci s názvem Zpověď. Ta zasahuje do hlubin lidských emocí a zkoumá témata zrady, osamělosti a hledání pochopení a odpuštění. Přestože Kateryna začínala svou taneční kariéru ve street dance, postupně se přesunula k modernímu a experimentálnímu tanci. Její vývoj a odklon od tradičních forem tance se jistě odrazí v autenticitě a pohybově výrazném díle. 

Šárka Říhová, studentka 3. ročníku a performerka uskupení Cirk La Putyka a Manus Art Collective, reflektuje choreografií Ambush lidskou zranitelnost a sílu. Autorka se volně inspirovala životem a autobiografií herce a filmaře Alejandra Jodorowského, který pracoval s psychomagií jakožto uměleckým rituálem jedince. Choreografka v díle psychologickou až esoterickou rovinou poukazuje na sílu víry a moc kreativity, která může být prostředkem pro překonání osobních problémů a traumat. Stěžejním je konfrontace s vlastními pocity a neustálý proces osobního růstu.

Neděle 19. května v KD Mlejn bude patřit Žanetě Musilové, studentce 2. ročníku choreografie. Musilová, již známá svou prací v tanečním uskupení SPOLK, se na základě zadání na téma dějovost v tanci inspiruje Zeyerovým příběhem o Radúzovi a Mahuleně. Nahlíží skrze děj do problematiky vztahů nejen mezi matkou a dítětem, ale také mezi přírodou a civilizací. Musilová si do svého týmu přizvala široké spektrum spolupracujících umělců.

Na konci května, 27. a 28. května, se odehraje v prostorách kláštera Gabriel Loci prezentace magisterského projektu Michaely Dzurovčínové s názvem Out Of Control. Tento projekt navazuje na loňské dílo Out Of Comfort, ve kterém autorka naznačila směr dalšího vývoje.  Hlavním cílem inscenace je propojit hudebníky a tanečníky v harmonickou symbiózu. Pomyslná hranice mezi těmito dvěma obory se narušuje. Hudební nástroje se stávají tanečním partnerem, a naopak lidská těla zdroje zvuku. Na jevišti se představí celkem osm umělců.  

Zdroj: HAMU

 

Témata článku

HAMUKateryna LopakhtinaMichaela DzurovčínováNatálie VackováŠárka ŘíhováŽaneta Musilová

KD Mlejn

Tanec

HAMUfest

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: