Spitfire Company slaví úspěch na festivalu Fringe. Odnáší si jednu z hlavních divadelních cen

Nezávislý divadelní soubor Spitfire Company převzal na největší světové divadelní přehlídce The Edinburgh Festival Fringe ve Skotsku hlavní divadelní cenu The Scotsman Fringe First Award, která v roce 2023 slaví padesáté výročí. Odnesl si ji za absurdně humorné večerní zpravodajství ruské televize Konec člověka?!?, se kterým letos od 7. srpna reprezentuje v Edinburghu Českou republiku.

Inga Mikšina-Zotová a Roman Mikšin-Zotov. Zdroj: Spitfire Company

Inga Mikšina-Zotová a Roman Mikšin-Zotov. Zdroj: Spitfire Company

„Jsem šťastný, že se nám povedlo proměnit nominaci na hlavní cenu ve vítěznou. To pro Konec člověka?!? znamená úplně novou budoucnost. Čeká ho obnovené uvedení v Čechách a doufám, že i ve světě, protože o představení se začínají zajímat promotéři prestižních festivalů a divadel,“ říká Petr Boháč, režisér a spoluzakladatel Spitfire Company. Cena The Scotsman Fringe First Award je nejstarším udělovaným oceněním a je dedikována inscenacím, které se nebojí experimentovat a hovořit o palčivých sociálních a existenciálních tématech.

Že by si soubor mohl odnést The First Fringe, nasvědčovaly všechny pochvalné a vysoce hodnocené recenze z řad kritiků The Guardian, The Telegraph a ostatně i The Scotsman, které v průběhu festivalu vycházely. „Kritici nejvíce oceňovali angažovanost propojenou s krutým absurdním humorem vytvářející směs silných divadelních obrazů,“ dodává k recenzím Boháč. 

Konec člověka?!? je inscenace o moci bezmocných, ve které se Petr Boháč nechal inspirovat literární tvorbou nejvýznamnější současné běloruské spisovatelky a nobelistky Světlany Alexijevičové. V jeho podání vznikla inscenace, která je mrazivou zprávou o životě v dezinformačním pekle konstruovaným vládními masmédii současného Ruska nebo Běloruska. Do rolí televizních moderátorů obsadil ruské performery Ingu Zotovu-Mikshinu a Romana Zotova-Mikshina, kteří již řadu let žijí a tvoří v Praze. Jejich autenticita a schopnost ostře osvětlit ruskou současnost a sovětskou minulost vnáší do inscenace uvěřitelnost a notnou dávku černého humoru.

Vzhledem k aktuálnosti tématu se umělci ze Spitfire Company rozhodli všechna vystoupení na The Edinburgh Festival Fringe věnovat běloruské vězeňkyni svědomí Palině Šarendě Panasjukové a poslat jí z každého uvedení pohlednici. Každé představení Konec člověka?!? tak je nejen připomínkou současné totalitní moci Ruska a Běloruska, ale i nelidského případu Paliny Šarendy, kterou Lukašenkův totalitní režim drží v zajetí.

Předchozí působení Spitfire Company na festivalu Fringe 

Na festivalu Fringe se soubor vůbec poprvé představil v roce 2013 s multižánrovým projektem One Step Before the Fall, který tematizuje motiv boje, vyčerpanosti, projevů Parkinsonovy choroby a kolapsu. Za tento počin si odnesl Herald Angel Award a nominaci na Total Theatre Awards. Dva roky poté získal nominaci Total Theatre Awards za představení Antiwords inspirované dílem Václava Havla. Stejnou nominaci obdržel i v roce 2017 za představení Vypravěč pojednávající o tématu úmrtí dítěte. Posledním vystoupením byla Miss Amerika s Miřenkou Čechovou.

Zdroj: Spitfire Company

Témata článku

Spitfire Company

Edinburgh

Multižánrové

Edinburgh Festival Fringe

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: