SPOLK kolektiv uvede premiéru The Miners - inscenaci o štěstí a „dobrých radách” do života

Skupina mladých tanečníků uvede již tuto neděli 10. září v pražském divadle Studio ALTA novou inscenaci s názvem The Miners. Zabývá se tématem věčně marného hledání štěstí a nevyžádaných rad, které dostáváme od svého okolí, abychom štěstí dosáhli, ačkoliv mají paradoxně většinou opačný výsledek.

Foto: Vojtěch Brtnický

Foto: Vojtěch Brtnický

‚‚Říká se, že kdo hledá, najde. Může být kdekoliv. Nahoře, dole, na stromě, na ulici, pod postelí, v objetí, velké snídani, nebo v nás samotných? V pocitu, že jsme v pravou chvíli na pravém místě nebo když si uleháme do čistě povlečených peřin. Taky se říká, že je důležité v životě za něčím jít, ale taky za se ničím nehnat a hledat ho v maličkostech. Najít čtyřlístek. Dostat pohled. Dát si oblíbené jídlo z dětství. Koupit si něco hezkého na sebe. Za peníze si štěstí nekoupíš. Vykroč pravou nohou, směj se, neohlížej se, nevzdávej se. Kdo hledá najde? Tak proč ho pořád nemůžeme najít?”

Projekt vznikal pod vedením Ester Trčkové ve spolupráci s dalšími členy SPOLK kolektivu: Žanety Musilové, Davida Králíka a Adama Kmenty. Dále tančí Šárka Říhová a Barbora Ptáčková. Spolu s dramaturgickou konzultací Marty Hermannové podstatnou roli zde také sehrála práce s kostýmy a kreativní zapojení designérky a scénografky Kláry Pavlíčkové a Veroniky Traburové. Autorskou hudbu vytvořil hudební skladatel Tomáš Borl.

‚‚Na tématu štěstí mě především zajímá, jak je všeobecné, týká se všech a přitom je natolik individuální a osobní záležitostí a každý ho vnímáme jinak. K tématu štětstí jsem si záměrně přidala „dobré” rady, protože chci zdůraznit ten neustálý hon a tlak společnosti na to, jak být šťastným,” popisuje Ester Trčková.

SPOLK kolektiv je uskupení pěti mladých tanečníků a choreografů, kteří na české taneční scéně působí od roku 2020. Svou tvorbu zaměřují především na propojení tanečních a divadelních principů. Tématicky se SPOLK věnuje společenským a aktuálně rezonujícím tématům. The Miners je již čtvrtou inscenací, kterou kolektiv uvede.

Zdroj: SPOLK

Témata článku

SPOLK

Studio ALTA

Praha

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: