Tanec v Českých Budějovicích: festival Město v pohybu

Festival současného tance a pohybového divadla Město v pohybu – dance plate 2012 se uskuteční v českých Budějovicích od 20. do 28. října 2012. Pořadatelem již 13. ročníku je Kredance o.s. Letos se představí v bývalé textilní továrně Otavan, ale i v ulicích města. Organizátoři si dávají za cíl prozkoumat hranice mezi performativním a civilním chováním. Tomuto zkoumání má napomoci i čtyřdenní workshop pro profesionální tanečníky a performery pod vedením Jara Viňarského (SK) a Pavla Štourače z Divadla Continuo, který proběhne těsně předchází festivalu.Od tohoto workshopu si slibujeme, že profesionální tanečníci z Čech, ale i ze zahraničí se dostanou do ulic města České Budějovice, zachytí jeho genius loci a pak budou nezávisle prezentovat, jak na ně místo působilo. Je to též jedinečná příležitost pro tanečníky setkat se mimo své domovské soubory v nezávislém tanečním prostředí, tedy v Kredanci,“ s nadšením představuje hlavní myšlenku festivalu Markéta Málková, hlavní dramaturg projektu.
Program festivalu zahájí výstup právě z workshopu pod názvem Odvaž se, který bude k vidění 24. října od 17.00 hodin na vlakovém nádraží v Českých Budějovicích. Slavnostní zahájení téhož dne od 20.00 h představí opravdové taneční hvězdy české a mezinárodní scény s představením Much more than nothing (představení skupiny ME-SA, dua Peter Šavel a Stano Dobák a Studia ALTA).
Každý festivalový den se uskuteční dvě až tři představení. Z českých tanečníků bude k vidění skupina NANOHACH (26. 10.,19.00 h) a také Divadlo Continuo (27. 10., 20.00 h). Z mezinárodních špiček nelze opomenout Jara Viňarského (SK) či Maurice Yeku (Kongo). Lokální scéna bude zastoupena Kabaretem Kajbar a také skupinou Na Tenkém ledě. Do parku města se pak v sobotu 27.10. v 15.00 h vypraví Věrka Ondrašíková s představení Touch of Wood. Více informací o programu najdete zde.
Festival se ale nesoustředí pouze na představení. Součástí festivalu budou i zahřívací večery tanečních filmů s diskuzemi v regionálních městech a konference odborníků, pedagogů, zástupců veřejné správy a veřejnosti nad tématem neprofesionálního tanečního umění v regionech a projektem Tanec školám. Regionální program je finančně podpořen v rámci projektu Jihočeského kraje Porta culturae,” informuje M. Málková. Hlavní program festival bude doplněn večírky s klasikami alternativní scény v Českých Budějovicích. Na večírcích uslyšíte například DJ JaBastu (festival Ostinato, 27.10. od 22.00 h) nebo skupinu NAAB, kteří jako součást festivalu představí mezinárodní skupinu Radikal Satan (25. 10. Ood 22.00 h). „Motto festivalu je: I těžkopádný kanec probudí v sobě tanec. A tedy předsudky, že tanec není zrovna pro vás, na tomto festivalu opravdu neplatí,” láká šibalsky Málková.

Taneční prostor Kredance Kredance o.s. je nezisková organizace využívající od roku 2010 pro svou činnost prostor bývalé textilní továrny Otavan v Českých Budějovicích. Cílem Kredance o.s. je vytvářet přátelské prostředí pro setkávání tanečníků a rozšiřování povědomí široké veřejnosti nejen o současném tanci. Zvolili cestu celoročních tanečních a pohybových kurzů pro dospělé i pro děti. Mimoto produkují vlastní taneční představení, organizují tanečně-divadelní festival MĚSTO V POHYBU – dance plate, a zvou mezinárodně uznávané lektory na pohybové workshopy.
K příjemné atmosféře tanečního prostoru Kredance přispívá Osvěžovna. Ta nabízí osvěžení nejen návštěvníkům kurzů, ale i návštěvníkům vernisáží, módních přehlídek, koncertů a bazarů, již si přirozeně našli svou cestu do neobvyklého továrního prostoru. Kredance o.s. je partnerem sdružení Nová síť o.s. a patří mezi přátele mezinárodní sítě Trans Europe Halls.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: