XII. ProART Workshop Festival přivítá na přelomu července a srpna 25 mezinárodních lektorů v čele s Ivou Bittovou

XII. ProART Workshop Festival přivítá na přelomu července a srpna 25 mezinárodních lektorů v čele s Ivou Bittovou

XII. ProART Workshop Festival přivítá na přelomu července a srpna 25 mezinárodních lektorů v čele s Ivou Bittovou

Opět po roce je tu se svou programovou nabídkou český workshop festival s filozofií nadžánrového propojování. Fúze denních uměleckých dílen a večerních divadelních produkcí budou tentokrát hostit brněnské Divadlo na Orlí / Hudebně-dramatická laboratoř JAMU, Centrum experimentálního divadla, Moravská galerie v Brně a v hlavním městě prostory HAMU, Experimentální prostor NoD a Ponec - divadlo pro tanec. Festival proběhne v Brně od 18. do 26. července v Praze od 27. července do 2. srpna.
Tento rok do Čech zavítá 25 pedagogů z 12 světových zemí. Festival se letos ponese v duchu tématu Němí básníci nad městem - Zuřivá poezie dneška, který byl zvolen z touhy po hledání současných forem poezie v našem každodenním všedním životě. Stejně jako loni festival nabídne sérii pěveckých masterclass tentokráte s Ivou Bittovou, Radkou Fišarovou, Kateřinou Beranovou a Italem Damianem Binettim.
Z tanečních pedagogů pozvání přijali Nira Ben Gala a Nira De Volffaz Izraele, Jeongho Nam z Jižní Koreji, Leonie Wahl, Katarína Vlniešková a Hygina Delimata z Rakouska, z Velké Británie Neil Paris a Českou republiku bude reprezentovat primabalerína Barbora Kohoutková.
Herecké dílny povedou režiséři Národního divadla v Praze Ivan Rajmont a Štěpán Pácl, alternativní scénu bude reprezentovat Josef Vlk ze Slovenska. V programové nabídce se nachází i fotoworkshop, kytarová masterclass, malířský artworkshop a další umělecké žánry. V Praze festival tradičně nabízí i ateliér pro postižené pod vedením Hany Zanin z vídeňského sdružení Ich bin OK.
Umělecký ředitel festivalu Martin Dvořák k letošnímu ročníku říká: „Každý ročník festivalu s sebou přináší nové a nové situace a výzvy, jiné okolnosti příprav a vzniku. Co platilo loni, již neplatí dnes. Proto se snažím i výběrem témat přimět okolí k zamyšlení - kam a jak dál - či - co bylo včera, může být dnes jinak. Zkrátka nějak reflektovat a posouvat. Nad knihou poezie Ivana Blatného jsem si uvědomil, že tak nádherný svět psané poezie již dnes vlastně skoro nikoho nezajímá. Kdo vůbec ještě poezii čte či vytváří? Básník byl kdysi uctívanou osobou, dnes básník vzbudí spíš výsměch. A přesto to hloubku jeho uměleckého vidění nemůže rozmělnit. Tuto skutečnost mohu či nemusím přijmout, ale stejně se ptám, kam se dnes poezie poděla, či jak se projevuje? Najdeme dnes ještě nějaký způsob, jak projevit své poetické já, či máme vůbec tu potřebu? Nezáleží na formě, jde jen o to dát jakékoli formě obsah a hledat či vytvářet poezii v dnešní tak "nepoetické" době tam, kde žijeme, pracujeme nebo jen jednoduše jsme.“
Program večerních představení bude představen na přelomu května a června. Mezi hlavními hosty se objeví např. izraelská Liat Dror Nir Ben Gal Dance Company, Tanztheater Landesbühnen Sachsen, vlastní projekty uvedou Leonie Wahl, Hygin Delimat a další. Pořadatelská ProART Company uvede ve Vile Tugendhat nový projekt Básníci města jako poctu skladatelce Vítězslavě Kaprálové a básníku Ivanu Blatnému.
„ProART Festival je otevřen každému bez omezení věku či profesní úrovně, lekce jsou odstupňovány podle obtížnosti. Denní plán si vytváří každý sám, každý účastník dostane k workshopům zdarma také jeden volný vstup na večerní program,“ dodávají organizátoři.
Přihlásit se na workshopy je možné prostřednictvím elektronické přihlášky na webu www.proart-festival.cz

Pedagogové XII. ProART Festivalu 2015

BRNO
18. 7. – 26. 7. 2015

Irene Bauer (AT) - Pilates
Kateřina Beranová (CZ/AT) - Opera: Masterclass
Iva Bittová (CZ/USA) - Zpěv: Masterclass
Martin Dvořák (CZ/AT) - Jóga
Radka Fišarová (CZ) - Zpěv: Masterclass
Štěpán Pácl (CZ) - Divadelní searching projekt
Neil Paris (UK) - Nadžánrový searching projekt
Marek Procházka (CZ) - Fotoworkshop
Olaf Reinecke (D) - Contemporary, Contact
Omar Rojas Ruiz (MEX/CZ) - Kytara: Masterclass
Bärbel Stenzenberger (D) - Choreografická masterclass (CZ-DE tvůrčí taneční dílna)
Katarina Vlniešková (SK/AT) - Moderna Limon
Leonie Wahl (CH/AT) - Improvizace, Contemporary Modern
Liat Dror Nir Ben Gal Dance Company (IL) - Israeli dance

PRAHA
26. 7. – 2. 8. 2015

Irene Bauer (AT) - Jóga
Damiano Binetti (IT/CZ) - Opera: Masterclass
Iva Bittová (CZ/USA) - Zpěv: Masterclass
Hygin Delimat (PL/AT) - Contemporary
Martin Dvořák (CZ/AT) - Jóga
Radka Fišarová (CZ) - Zpěv: Muzikálový a popový ateliér
Nir Ben Gal (IL) - Moderní repertoár, Partnering
Barbora Kohoutková (CZ) - Balet
Jeong-ho Nam (KOR) - Body work, Improvisation
Ivan Rajmont (CZ) - Herectví: Divadelní ateliér
Miroslav Spousta (CZ/DE) - Artworkshop: Namaluj si anděla
Martin Šandera (CZ) - Fotoworkshop
Jozef Vlk (SK) - Herectví: Divadelní ateliér
Nir De Volff (IL/DE) - Choreografická Masterclass (CZ-DE tvůrčí taneční dílna)
Leonie Wahl (CH/AT) - Contemporary Modern
Hana Zanin (CZ/AT) - Tanec s a bez handicapu Zdroj: ProART Festival 

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: