Z Naučené bezmocnosti se stala Korekce a VerTeDance míří do Ponce

Z Naučené bezmocnosti se stala Korekce a VerTeDance míří do Ponce

Z Naučené bezmocnosti se stala Korekce a VerTeDance míří do Ponce

Taneční soubor VerTeDance se po dvou letech vrací s premiérou do divadla Ponec. Inscenace Korekce volně navazuje na úspěšný site-specific projekt Naučená bezmocnost, jehož premiéra proběhla v říjnu 2013. „Pojďme na chvíli zažít slast z nesvobody. Slast spoutání a určenosti, kde není pochyb. Kde vše, co se na maličké ploše odehraje, je výjimečné, křehké a drahocenné.“ Příběh o svobodě a nesvobodě s názvem Korekce bude mít svou premiéru 4. února 2014 od 20 hodin v divadle Ponec.
V práci na projektu Korekce pokračuje stejné obsazení jako v Naučené bezmocnosti – sedm tanečníků s velice rozdílnou taneční minulostí a zkušeností s různými soubory (VerTeDance, ME-SA, DOT504, Farma v jeskyni ad.). Režijně se projektu opět ujal uznávaný režisér Jiří Havelka, který byl přítomen již u vzniku zmíněného site-specific. „Oslovení divadelního režiséra pro pohybový projekt, v němž se nemluví, je logickým krokem ve vývoji souboru. Začínali jsme s tanečními duety, postupně jsme přešli ke zvaní hostujících choreografů i dalších tanečníků. Práce s divadelním režisérem, který ovšem dává důraz na fyzickou akci, je dalším stupínkem ve zkoumání možností scénického výrazu,“ doplňují ke spolupráci choreografky VerTeDance. „Po Petře Tejnorové, s níž jsme spolupracovali na projektu Kolik váží vaše touha?, je Jirka Havelka další ze silné generace mladých režisérů, kteří ve své tvorbě nedávají důraz pouze na slovo.
Hudebně představení doprovodí uskupení Clarinet Factory, které se věnuje hudební improvizaci napříč všemi žánry. Jejich hudba už zazněla i v několika filmech či divadelních inscenacích. V roce 2008 doprovázeli amerického vokalistu a performera Bobba Mc Ferrina při jeho prvním pražském vystoupení. Více informací naleznete zde www.clarinet-factory.cz.
Site-specific Naučená bezmocnost byl poprvé uveden v říjnu 2013 v suterénu budovy bývalých dopravních podniků na Vltavské v rámci festivalu 4 + 4 dny v pohybu. Jana Návratová a Vladimír Hulec jej zařadili v rámci ankety Divadelních novin mezi Inscenace roku 2013.
Premiéra Korekce přichází v okamžiku, kdy VerTeDance zažívají nejúspěšnější období své téměř desetileté existence. Poté, co jako jediný český soubor získali dvakrát cenu za Taneční inscenaci roku (2005, 2012), se jim podařilo obdržet Cenu divadelních novin (2012) za projekt Simulante Bande. Za tentýž projekt získali Cenu diváků festivalu Česká taneční platforma. Minulý srpen se zúčastnili měsíčního divadelního maratonu ve skotském Edinburghu a na podzim uvedli čtyři představení v Izraeli. Před dvěma týdny se vrátili z největšího světového veletrhu scénických umění APAP v New Yorku, kde projekt Simulante Bande sklidil vřelé ohlasy široké veřejnosti i profesionálů.
Taneční skupina VerTeDance vznikla v roce 2004. Uskupení tvoří tanečnice a choreografky Veronika Kotlíková a Tereza Ondrová (Tanečnice roku 2010) a světelný designér Pavel Kotlík. VerTeDance doposud vytvořili projekty: Průzor hrdlem (2002), Kruh II (2004), Tichomluva – Neočekávaný chod (2005), The Brave (2006), Beneath the Silence (2005) ve spolupráci s CobosMikaCompany, Třiačtyřicet slunce západů (2007), site-specific Tour du Café au lait (2007), Jaja a Papus (2009), Dance of Canis Lupus (2009) ve spolupráci s belgickým choreografem Thomasem Steyaertem, Případy doktora Toureta v režii Anny Polívkové (2009), Emigrantes (2010), Transforma (2010) v choreografii Mayi Lipsker, Found and Lost (2011) v choreografii Charlotty Öfverholm, Kolik váží vaše touha? (2011), Simulante Bande (2012), Boxteska (2012) a nyní Naučená bezmocnost (2013).
Domovskými scénami VerTe jsou divadla Ponec a Archa; svá představení uvádí skupina pravidelně jak v českých regionálních městech, tak v zahraničí: ve Velké Británii, na Slovensku, v Německu, Belgii, Rusku, Rumunsku, Rakousku, Polsku, Maďarsku, ve Švédsku, na Ukrajině ad. V lednu 2014 se soubor poprvé představil ve Spojených státech amerických. Zdroj: divadlo Ponec

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: