Začíná festival Zlatá Praha

Začíná festival Zlatá Praha

Začíná festival Zlatá Praha

Setkání se špičkami tanečního a hudebního světa nabídne letošní jedenapadesátý ročník festivalu Zlatá Praha. Vedle mezinárodních hvězd, jako jsou Tony Palmer, režisér, který s Frankem Zappou natočil film 200 Motels, či Reiner Moritz, producent cyklů Davida Attenborougha, se na něm objeví dirigent Libor Pešek, tanečník Vlastimil Harapes či Elia Cmíral, skladatel filmové hudby, který prorazil v Hollywoodu. Festival hudby a tance se koná v prostorách Divadla Archa od neděle 5. až do středy 8. října.
Festival Zlatá Praha letos vstupuje do druhé padesátky a naším cílem je, aby již nebyl jen televizním svátkem hudby a tance, ale aby se z něj stala významná událost pro širokou veřejnost, která spojuje špičková světová televizní díla s českou špičkovou kulturou,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Letošní ročník je tak mostem mezi tradiční podobou festivalu tak, jak jsme jej po padesát let vnímali, a jeho novou podobou, kterou představíme v dalších letech.
Návštěvníci tohoto ročníku festivalu Zlatá Praha budou moci po čtyři dny zdarma v Divadle Archa zhlédnout 81 pořadů s hudební či taneční tematikou, které do soutěže poslali tvůrci z celkem 17 zemí. „Českou republiku letos v soutěži zastupuje sedm snímků. Unikátní bude například záznam lednového představení loňských hvězd festivalu, bratrů Bubeníčkových, Les Ballets Bubeníček. Představení, označené za taneční událost sezóny, uvidí návštěvníci Zlaté Prahy ve světové premiéře. Jsem velmi rád, že všechny české pořady se objeví, nebo se již objevily ve vysílání kulturního kanálu ČT art,“ avizuje vedoucí projektu Zlatá Praha a výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.
Kromě snímků, jež se utkají o titul Grand Prix Golden Prague, doprovodí festival také veřejné projekce vybraných dokumentů. A to vždy za účasti jejich protagonistů či tvůrců. „Z projekcí stojí za pozornost zejména dokument Romantický vesmír Libora Peška, který divákům představí sám slavný dirigent, či Neobyčejný život Vlastimila Harapese mapující nejen taneční, ale i hereckou a choreografickou kariéru tohoto umělce. Příznivci tance by si rozhodně neměli nechat ujít Labutí jezero. Loni jsme tento klasický balet představili v hiphopové úpravě, letošní snímek zachycuje tanečníky netradičně mezi tisícovkou gumových kachniček a pěti tisíci litry vody,“ vybírá z nabídky ředitel festivalu Vítězslav Sýkora. Stěžejní část festivalu, individuální projekce filmů, je pro návštěvníky nachystána od neděle do středy, a to vždy až do večerních hodin. Bez rezervací a front si v malém sále Divadla Archa mohou přehrát libovolný počet snímků. Vstup na veřejné projekce i do videotéky je v průběhu celého festivalu zdarma.
Zlaté Praze se bude věnovat také program ČT art. Slavnostní zakončení s předáním cen a vystoupením těch nejlepších tanečníků současné české scény uvidí diváci v přímém přenosu ve středu 8. října večer. Po skončení pak budou moci zhlédnout i vítězný snímek letošního ročníku. V průběhu festivalu pro ně program ČT art nachystal také tři vítězné pořady ročníku loňského. Zlatá Praha patří vedle Prix Italia a Rose d´Or k nejstarším televizním festivalům na evropském kontinentě. Již od počátku ji pořádá Česká televize. Za dobu své existence si vydobyla prestižní pozici na světové festivalové scéně, navštěvují ji uznávaní odborníci a svá díla přihlašují tvůrci z mnoha zemí. Katalog festivalu naleznete zde (v zápatí stránky): http://www.ceskatelevize.cz/specialy/zlatapraha/

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: