Zemřela Betty Jones, někdejší hvězda José Limón Dance Company

Ve věku 94 let zemřela tanečnice a pedagožka Betty Jones, která předávala dědictví Josého Limóna po více než 70 let. Oznámil to její manžel Fritz Ludin. Jones zůstala aktivní i v pokročilém věku. Mezi její poslední počiny patřilo vedení workshopu v New Yorku na podzim loňského roku spolu se svým manželem Fritzem Ludinem.

Betty Jones and Fritz Ludin v choreografii José Limóna The Winged (1966) Philip A. Biscuti, Courtesy Jacob's Pillow. Zdroj www.dancemagazine.com.

Betty Jones and Fritz Ludin v choreografii José Limóna The Winged (1966) Philip A. Biscuti, Courtesy Jacob's Pillow. Zdroj www.dancemagazine.com.

Jones se jako členka José Limón Dance Company nejvíce proslavila jako Desdemona v nejslavnější Limónově taneční inscenaci The Moor’s Pavane z roku 1949. Samotné taneční uskupení fungovalo od roku 1947, a Jones v něm působila od začátku.

S tancem začala už jako dítě, taneční kurzy navštěvovala v americké Alabamě. V patnácti letech získala stipendium v proslulém tanečním centru Jacob‘s Pillow. V roce 1944 po dokončení školy zamířila Jones do New Yorku, kde pracovala pro Dance Magazine a spolupracovala se Subert Theatre. Mimo to zde měla osm měsíců příležitost sledovat při práci na inscenaci Othello Utu Hagen a Paula Robesona. To ji později pomohlo při vytváření její nejslavnější role Desdemony, kterou si zatančila i v Bílém domě.

Jones se stala jednou ze zakládajících osobností José Limón Dance Company. Jeho hlavní tanečnicí zůstala po 23 let, až do roku 1970. Účinkovala v Limónových ikonických choreografiích, mimo jiné There is a Time, Missa Brevis či A Choreographic Offering. Vedle toho tančila i v choreografiích Doris Humphrey Night Spell, Ruins and Visions a dalších.

Betty Jones od svých dvaceti let také vyučovala. Nejprve v Dance Players Studio, později dělala plných dvacet let asistentku José Limona v Juilliard School. Čtyřicet let vedla kurzy American Dance Festivalu. V roce 1964 spolu s Fritzem Ludinem založili na Havaji, kde od té doby žila, školu Dances We Dance. Současně tančili duety a v choreografiích Marthy Wittman, Murray Louise, Dana Wagonera a dalších a vystupovali po celých USA. V pozdějších letech cestovali a učili po celém světě, vystupovali i v Rusku a východní Asii.

Za svůj život Jones získala řadu cen a vyznamenání. Například čestný doktorát od pařížské taneční federace Française de Danse, Chevalierovu medaili od kambodžského prince Sihanuka in Cambodia, vysoké umělecké vyznamenání od Komise kultury a umění města Honolulu a amerického Senátu a Sněmovny reprezentantů.

Zdroj: www.dancemagazine.com

Témata článku

Betty Jones

José Limón Dance Company

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: