Zemřela mladá česká tanečnice a choreografka Natálie Podešvová

Na Novém Zélandu tragicky zemřela dvaatřicetiletá Natálie Podešvová. Dne 27. srpna se vydala na výlet k jezeru Waikeremoana, ze kterého se již nevrátila. Příčina její smrtelné autonehody se podle novozélandské policie nadále vyšetřuje.

 Natálie Podešvová. Zdroj Databáze tance.

Natálie Podešvová. Zdroj Databáze tance.

Mladá umělkyně studovala magisterský program oboru Nonverbální divadlo na Hudební a taneční fakultě Akademie múzických umění. Byla členkou Dočasné Company a se svým sólovým projektem Sára byla zařazena do programu Nová krev na scéně pod hlavičkou Nové sítě.

Zajímala se o propojení současného tance s technikami fyzického divadla a o rozvoj různých pohybových principů a kvalit. V roce 2020 vytvořila studentský projekt site-specific Effugio, který později propracovala v Effugio volume 2, jenž kromě samotného představení zahrnoval také multimediální výstavu. Obojí se zabývalo tématem záměrného fyzického sebepoškozování. Díky doporučení mladých kritiků v rámci evropského projektu Be SpectACTive! bylo Effugio volume 2 vybráno do programu České taneční platformy 2021. Na konci roku 2021 připravila první sólový autorský projekt Sára.

Zúčastnila se mnoha workshopů pod vedením uznávaných pedagogů a umělců (David Strnad, Lenka Vagnerová, Milan Odstrčil, Iratxe Ansa a Igor Bacovich, Lionel Ménard, Pau Bachero, Scott Jennings, Lali Aygaudé, Sara Mangano a Pierre Yves Massip a další).

Jako umělkyně se zajímala o témata, která vycházela z jakékoliv formy vztahu (vztah sám k sobě, k někomu/něčemu, ke svému okolí). Vztahy považovala za základní aspekt lidského fungování nejen ve společnosti.

Natálie vystudovala i obor Učitelství pro první stupeň na Univerzitě Palackého v Olomouci a několik let učila na základní škole.

Zdroj:  www.stuff.co.nz, Nová síť

Témata článku

Natálie PodešvováNový Zéland

Dočasná Company

Nonverbální divadloTanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: