Zemřela slavná ruská primabalerína Maja Plisecká

Zemřela slavná ruská primabalerína Maja Plisecká

Zemřela slavná ruská primabalerína Maja Plisecká

Světová média dnes informovala o úmrtí jedná z nejslavnějších tanečnic světa. Ruská primabalerína Maja Plisecká zemřela ve věku 89 let na infarkt.
Narodila se 20. listopadu 1925 v Moskvě v rozvětvené židovské rodině původem z Litvy a dětství prožila na arktickém souostroví Špicberky, kde byl její otec ředitelem uhelných dolů. Neměla však dlouho šťastné dětství. Když jí bylo 13 let, bolševici jejího otce zastřelili po vykonstruovanému proces. Matka, herečka němého filmu, zažila prostředí komunistického gulagu a poté vyhnanství v Kazachstánu. Aby nemusela malá Maja do dětského domova, ujala se jí její teta z matčiny strany, Sulamif Messererová, povoláním baletka. S baletem začala Maja v devíti letech. V roce 1943 se stala sólistkou Velkého divadla v Moskvě, své velké životní lásky. V roce 1947 si na jeho prknech poprvé zatančila dvojroli Odetty a Odilie v Labutím jezeře.
Slavná primabalerína čelila i represím ze strany režimu. Provdala se za hudebního skladatele, velmi vlastenecky založeného Rodina Ščedrina. I z lásky k němu zůstala věrná ruskému angažmá a nikdy se, na rozdíl třeba od Natalie Makarové, Michaila Baryšnikova a Rudolfa Nurejeva, nepokusila odcestovat na západ. Do mezinárodního povědomí se začal dostávat po roce 1959, kdy na přímluvu Nikity Chruščova hostovala v New Yorku.
Kromě Odetty a Odilie patří k jejím nejslavnějším rolím Kitri v baletu Don Quijote, Zarema v Bachčisarajské fontáně, hlavní role v Raymondě Alexandra Glazunova nebo Carmen v choreografii Alberta Alonsa v baletním opusu, který úpravou hudby z Bizetovy Carmen vytvořil její manžel Ščedrin. Proslavila ji také Umírající labuť na hudbu Camilla Saint Säense v choreografii Michaila Fokina, kterou tančila i ve vysokém věku. V roce 1996 s ní vystoupila i u nás v Národním divadle.
Je mimo jiné autorkou choreografie k baletu Anna Karenina na hudbu R. Ščedrina. Spolupracovala také se světovými choreografy Mauricem Béjartem (1976 Isadora) a Rolandem Petitem. Béjart dokonce přímo pro Pliseckou vytvořil několik baletů. V roce 1983 převzala na dvě sezony vedení baletu Římské opery, v letech 1987-1990 vedla balet Národního divadla v Madridu. Vydala vlastní životopis Já, Maja.
Youtube nabízí mnoho záznamů:

https://www.youtube.com/results?search_query=Maya+Plisetskaya Zdroj: Wikipedie, Česká televize

Témata článku

Rusko

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: