Zpravodajský kulturní portál iDN prakticky končí svou činnost, neobdržel dotaci od MK ČR

Zpravodajský kulturní portál iDN je nucen razantně omezit svou činnost, protože neobdržel dotaci od Ministerstva kultury. V loňském roce Společnost pro Divadelní noviny, z. s., získala 285 000 Kč na projekt Provozování internetového portálu v roce 2022 a plný počet bodů. Letos 6,43 bodu a 0 Kč na provoz v roce 2023, kdy portál již 67 dní funguje na dluh.

Zpravodajský kulturní portál iDN prakticky končí svou činnost, neobdržel dotaci od MK ČR

Zpravodajský kulturní portál iDN prakticky končí svou činnost, neobdržel dotaci od MK ČR

Internetový zpravodajský portál iDN se věnuje aktuálnímu dění ze světa kultury. Nejvíce se zabývá profesionálním performativním uměním, informuje ale i o amatérské divadelní scéně, či mapuje širší kulturní dění. Dává první příležitost mladým začínajícím autorům.

Web sloužil především předávání informací z divadel a dalších kulturních institucí, čtenáři zde mohli číst také denní reportáže z divadelních, filmových a multižánrových festivalů, které iDN přinášejí jako jediné kulturní internetové médium v zemi. Mohli zde sledovat originální názory blogerů, aktuálně publikované nekrology, kratší publicistické útvary; rozhovory, glosy, reportáže i fotoreportáže, ale také recenze. Web fungoval nepřetržitě o víkendech i v létě, kdy tištěné DN nevycházejí a iDN soustavně celé divadelní prázdniny mapovalo kulturní dění u nás i v zahraničí.

Web navštíví každý den v průměru kolem 1 500 unikátních návštěvníků, nejvyšší únorová návštěvnost byla výjimečně přes 370 000 návštěv za jeden den.

V loňském roce Společnost pro Divadelní noviny, z. s., získala 285 000 Kč na projekt Provozování internetového portálu v roce 2022 a plný počet bodů, tedy 10. Letos získal 6,43 bodu a 0 Kč na provoz v roce 2023. Z Ministerstva kultury nepřišla jediná výtka k fungování portálu. Editorkou iDN je Anežka Pondělíčková, technickou IT stránku zajišťuje Pavel Kočička. Na provozu se však podílejí i ostatní redaktoři Divadelních novin, a to jak autorsky, tak redakčně.

iDN získalo dotaci na rok 2023 od Státního fondu kultury, její výše však bude stačit pouze na pokrytí již domluvených a slíbených závazků a vyplacení autorů, kteří od začátku roku 2023 nedostali své honoráře (například za festivalové zpravodajství ze Zarázu či Malé inventury). Na iDN budou do záložky KritikLab vkládány texty studentů Katedry teorie a kritiky DAMU v rámci projektu Norských fondů. Přestaneme publikovat veškeré denní reportáže z festivalů, veškeré publicistické i kritické materiály, zprávy z kulturního světa, budeme muset zrušit veškeré blogy, nepsat nekrology, nepřijímat a neobjevovat nové externí autory. O případných dalších změnách budeme informovat.

Na serveru bude nadále k dispozici elektronický archiv tištěných Divadelních novin pro předplatitele přístupný podle dosavadních pravidel.

Na rozdíl od grantové komise považujeme iDN za jedinečnou platformu, užitečnou pro divadelní a obecně kulturní prostředí, za kterou v české publicistice nevidíme náhradu.

Josef Herman, šéfredaktor
Anežka Pondělíčkováeditorka iDN

 

Otevřený dopis ministru Baxovi 

Vážený pane ministře,

rádi bychom vás požádali o prošetření neudělení dotace zpravodajskému portálu iDN na rok 2023.

Zpravodajský kulturní portál iDN je nucen prakticky ukončit svou činnost, protože neobdržel dotaci na celoroční činnost od Ministerstva kultury. V loňském roce Společnost pro Divadelní noviny, z. s., získala 285 000 Kč na projekt „Provozování internetového portálu v roce 2022“ a plný počet bodů. Letos 6,43 bodu a 0 Kč. Portál přitom tvoří stále stejný tým redaktorů a obsahově se věnuje stále stejnému spektru kulturních témat.

Nerozumíme této náhlé změně, zvlášť když web navštíví každý den kolem 1 500 unikátních návštěvníků, v únoru jsme zaznamenali abnormálních 370 000 návštěv za jeden den.

Na platformě je úložiště tištěných Divadelních novin, které s iDN nesouvisí a bude čtenářům k dispozici za stávajících podmínek. Podrobnosti uvádíme v přiložené tiskové zprávě.

Rádi bychom se s vámi, pane ministře, a divadelní komisí sešli osobně a diskutovali o příčinách neudělení dotace a o potřebnosti či nepotřebnosti iDN pro zdejší kulturní život.

S pozdravem

Josef Herman, šéfredaktor, Petra Zachatá, zástupkyně šéfredaktora, Anežka Pondělíčková, redaktorka a editorka iDN, Kateřina Kykalová, redaktorka, Vladimír Hulec, redaktor

Zdroj: Divadelní noviny

Témata článku

Divadelní novinygrantyiDNMinisterstvo kultury

Multižánrové

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: