31. ročník festivalu TANEC PRAHA je za dveřmi

OCD Love (L-E-V DANCE COMPANY). Foto Gil Shani.

OCD Love (L-E-V DANCE COMPANY). Foto Gil Shani.

Třicátý první Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla TANEC PRAHA 2019 zahájí korejská choreografka Eun-Me Ahn dílem Let Me Change Your Name. Opening festivalu proběhne ve třech večerech, a to 3. až 5. června 2019 v divadle PONEC. Další událostí sezony bude představení OCD Love izraelské taneční skupiny L-E-V DANCE COMPANY a choreografky Sharon Eyal. Slavnostního zakončení se ujme francouzský akrobat a choreograf Yoann Bourgeois. Akce bude trvat až do 22. června a kromě Prahy se bude konat v dalších 22 městech a obcích ČR. Více na www.tanecpraha.cz.

Kromě zmíněných tří tanečních osobností festival představí řadu zahraničních tvůrců např. z Francie, Švýcarska, ale i vzdáleného Madagaskaru, Indonésie či Ghany. Výrazné zastoupení v programu mají domácí umělci, tentokrát nejen v regionech. TANEC PRAHA se propojil s Pražským Quadriennale (PQ), které se letos koná od 6. do 16. června, a vznikla tak dramaturgická linie Czech Dance Focus for PQ+, jež je zařazena i do programu PQ a uvede premiéru nové festivalové produkce i nejúspěšnější koprodukce Tance Praha posledních let. Přítomnost zahraničních hostů PQ nabízí vybraným dílům výrazné zviditelnění.

„Pro festival jsme pečlivě vybírali ze stovek nabídek tak, aby program byl pestrý, vysoce kvalitní, a dokázal oslovit nejrůznější cílové skupiny. Označujeme proto jako ,Family Friendly‘ díla, která byla vytvořena pro dospělé diváky, ale jsou vstřícná i vůči dětem od školního věku, zážitky tedy lze sdílet mezigeneračně. Vedle tří událostí se nám podařilo objevit silné soudobé výpovědi v zemích s vlastními hlubokými tradicemi, ať už je to Madagaskar, Ghana nebo indonéský ostrov Jáva. Velké kontrasty i překvapení slibují mladé talenty z evropské platformy Aerowaves, jedni z nich navíc zapojí ve dvoudenním workshopu studenty JAMU. Tabea Martin byla kdysi rovněž objevem této platformy, její osobitý, dnes už zralý přístup se nebojí otevírat tabu pro teenagery i jejich rodiče. Nechybí řada českých děl, výjimečně nejen v regionech, díky úzké spolupráci s PQ. Je na co se těšit,“ říká Yvona Kreuzmannová, ředitelka
a zakladatelka Tance Praha.

Události sezony
Jihokorejská tvůrkyně Eun-Me Ahn se účastnila již 30. jubilejním ročníku s inscenací Dancing Grandmothers. Živelná mladistvá energie tanečníků se zde prolíná s minimalistickým hypnotizujícím vystoupením samotné autorky a světlo a tma, jemné a křiklavé odstíny, vážnost a humor se před našima očima proměňují stejně jako identita tanečníků. Divákům se představí i izraelská choreografka Sharon Eyal, bývalá členka i umělecká ředitelka Batsheva Dance Company, která se svým souborem L-E-V Dance Company převedla v taneční báseň text Neila Hilborna OCD  tematizující obsedantně-kompulzivní poruchu a motiv míjení v lásce. Energie představení podtržena živou hudbou jednoho ze zakladatelů izraelské techno scény DJ Oriho Lichtika.

Živá hudba, avšak zcela jiného žánru, podkresluje i třetí událost sezony. Program letošního ročníku slavnostně završí v prostorách Národní galerie v Praze – Malé dvoraně Veletržního paláce projekt francouzského umělce Yoanna Bourgeoise Tentative approaches to a point of suspension. Postavy a objekty se proplétají pokaždé v jiném prostoru za hranicí fyzična, ve snaze dosáhnout jediného momentu – „momentu zastavení“. Jde o zážitek plný poezie. Tvorbu Sharon Eyal i Yoanna Bourgeoise představí festival TANEC PRAHA vůbec poprvé ve své historii.

Tanec jiných kontinentů
Festivalová dramaturgie pokračuje ve svém zkoumání světů odlišných kultur. Letos nabízí sólo madagaskarské tanečnice a choreografky Judith Olivie Manantenasoy nesoucí název Métamorphose. Dílo je osobní zpovědí nejen autorky samotné, ale také ženského pokolení jako takového. Indonéský tanečník a choreograf Rianto zas otevře okénko do prolínání asijských kultur. Ve svém sóle čerpá z tradičního tance a hudby oblasti střední Jávy Lengger. Jeho řeč těla doprovází jemný hlas a perkuse umělkyně z téže oblasti Cahwati. Nová mezinárodní koprodukce festivalu za podpory české ambasády v Ghaně s názvem Eymen – Úhel pohledu vzniká v souhře choreografky a tanečnice Lenky Knihy Bartůňkové a zpěvačky Ridiny Ahmedové. Pracovaly s africkým souborem Ghana Dance Ensemble a přizvaly dva umělce ke spolupráci s českým tvůrčím týmem. Vytvářejí dílo, spojující tradice západní Afriky i střední Evropy, které se zabývá tématy stáří i smrti.

Dance NEWs
V rámci linie Dance NEWs dává festival prostor mladým originálním tvůrcům úspěšným na evropské taneční platformě Aerowaves. Letos uvede outdoorové představení House Beating polsko-rakouského uskupení Body Architects Hygina Delimata, do něhož se zapojí i studenti brněnské JAMU, a dále dílo chorvatsko-francouzsko-italského souboru Premier Stratagème Forecasting, jež lehce výstřední formou zkoumá roli youtube v našich životech. Třetím je francouzský choreograf Sylvain Bouillet, který v duetu White Gestures rozehrává na jevišti svůj vztah s osmiletým synem Charliem.

House Beating. Foto Marta Ankiersztejn-Węgier.


Tanec Praha Junior
Jako každý rok myslí dramaturgie také na děti a mládež: v sekci TP JUNIOR uvede dílo švýcarské choreografky Tabey Martin Pink for Girls and Blue for Boys, které si hraje s genderovými stereotypy, a v rámci PQ+ interaktivní taneční inscenaci Barbory Látalové Karneval zvířat, jež vznikla na motivy stejnojmenné hudební suity francouzského skladatele Camille Saint-Saënse. Festival pozve diváky i k nahlédnutí do procesu tvorby nové inscenace téže autorky, na níž pracuje se spisovatelkou a performerkou Terezou Říčanovou, pod názvem Jak se dělají Kozí kraviny.

Czech Dance Focus for PQ+
V rámci této linie mohou diváci zhlédnout tanečně-audiovizuální projekt Věry Ondrašíkové Guide ověnčený řadou cen u nás i v zahraničí či performanci Viktora Černického PLI, která letos získala hlavní cenu České taneční platformy. Nechybí autorské sólo Terezy Hradilkové Nepřestávej, doprovázené živě multimediálním umělcem Floexem, či humorný duet francouzsko-belgické autorky Karine Ponties SAME SAME, v němž tančí divadelní režisérka Petra Tejnorová s choreografkou a tanečnicí Terezou Ondrovou, která byla letos za svůj interpretační výkon také oceněna na České taneční platformě. Obě díla získala na stejném festivalu rovněž zvláštní uznání mezinárodní jury.

Tanec v regionech
Festival je vynikající příležitostí pro prezentaci nejzajímavějších děl českých umělců po celé ČR, optimálně v kombinaci se zahraničními díly. Zpravidla jde o kombinaci in-door a out-door produkcí, které z bohaté nabídky vybírají regionální partneři festivalu – viz program TANEC PRAHA v regionech.

Doprovodný program
V Praze i regionech bude prezentována práce vybraných umělců také v doprovodném programu, který nabízí workshopy, diskuse i fotografickou dokumentaci z výzkumu na africkém kontinentu. Vnímání kontextu tvorby vybraných umělců je důležité pro hlubší pochopení děl, která uvádí.

Zdroj: Tanec Praha z.ú.

Témata článku

Barbora LátalováEun-Me AhnJudith OlivieKarine PontiesLenka Kniha BartůňkováRiantoSharon EyalSylvain BouilletTabey MartinTereza HradilkováVěra OndrašíkováViktor ČernickýYoann Bourgeois

Tanec

Tanec Praha

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

SOUVISEJÍCÍ

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: