Divadlo Ponec uvádí světovou premiéru taneční skupiny VerTeDance Kolik váží vaše touha?

Divadlo Ponec uvádí světovou premiéru taneční skupiny VerTeDance Kolik váží vaše touha?

Divadlo Ponec uvádí světovou premiéru taneční skupiny VerTeDance Kolik váží vaše touha?

Divadlo Ponec uvede 12. a 13. 12. od 20.00 hod. premiéru tanečně-hudební inscenace skupiny VerTeDance s názvem Kolik váží vaše touha?, která vznikla ve spolupráci s kapelou ZRNÍ a slovenským tanečníkem Peterem Jaškem z mezinárodně uznávané slovenské taneční skupiny Les SlovaKs. Smyslem projektu je proniknout do tajů našich tužeb. Přijít na to, co skrýváme. Od léta jsme vážily naše touhy a samy jsme zvědavé, kolik vlastně ve výsledku váží,“ říká s nadsázkou tanečnice a choreografka Tereza Ondrová a Veronika Kotlíková dodává otázku: „Ptáme se na to, jak lze ukrýt tělo a duši v době všeobecné honby za dokonalostí. Autorky inscenace se ptají na to, v čem tkví podstata odhalení a dodávají: „svléknout se nutně neznamená odhalit se – odhalit se nutně neznamená svléknout se.“ V inscenaci, která zkoumá témata krásy, přetvářky a naplnění, vystoupí společně čtyři tanečnice a pět hudebníků, kteří jsou na scéně po celou dobu představení. Dílo je tedy zároveň živým koncertem, je výsledkem vzájemného organického působení pohybové a hudební složky. Taneční skupina VerTeDance funguje na české taneční scéně od roku 2004. Mezi zakládající členy patří Tereza Ondrová a Veronika Kotlíková, obě tanečnice, choreografky a pedagožky současného tance, a Pavel Kotlík, světelný designér a šéf techniky divadla Ponec. Tvorba VerTeDance je různorodá a pohybuje se od současného tance, např. Transforma (2010) v chor. Mayi Lipsker (Izrael) či Found and Lost v chor. Charlotty Öfverholm, přes tanečně-divadelní a divadelní projekty (Případy doktora Toureta, 2009, r.: Anna Polívková), až k site-specific. Specifikou VerTeDance je přesah jejich umělecké činnosti do konkrétní společenské problematiky, např. inscenace Emigrantes připravená v koprodukci s Divadlem Archa, která poukazuje na řešení tematiky emigrantů. Skupina již v tuto chvíli pracuje na tanečním představení s fyzicky handicapovanými lidmi.
Soubor si pravidelně zve ke spolupráci choreografy ze zahraničí, se kterými vytváří živá taneční díla. V roce 2005 obdržela prestižní Cenu Sazky za objev v tanci. V roce 2010 se Tereza Ondrová stala Tanečnicí roku.
Domovskou scénou VerTeDance je divadlo Ponec. Svá představení uvádí skupina pravidelně jak v českých regionálních městech, tak v zahraničí: v Německu, Švédsku, Belgii, na Ukrajině, v Rusku, Rumunsku, Polsku a Maďarsku. Zdroj: Divadlo Ponec Foto: Vojtěch Brtnický

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: