Elixír iluzí: nový taneční projekt propojí mladé talenty a etablované umělce

Elixír iluzí, nově komponované představení současného tanečního divadla, které vzniklo na půdě Domu tanečního umění, propojuje profesionální tanečníky Pražského komorního baletu s těmi nejtalentovanějšími studenty konzervatoře Taneční centrum Praha – členy souboru Balet Praha Junior. Večer bude uveden v pátek 19. ledna 2024 na Nové scéně Národního divadla.

Zdroj: divadlo.cz

Zdroj: divadlo.cz

Toto inovativní a průkopnické spojení umožnilo vzniknout jedinečnému představení, které se skládá ze dvou jednoaktových inscenací. V prvním jednání se diváci seznámí s dílem švédsko-polské choreografky Lidie Wos nazvaným Na hraně iluze. Lidia Wos je umělkyně známá svým osobitým jazykem, který se vyznačuje kroutivými pohyby, překvapivými pozicemi těla a absurdním humorem. Dalším typickým znakem její tvorby je muzikalita. Ve svém novém díle, které na hudbu Johanna Sebastiana Bacha vytvořila letos v červnu přímo pro Pražský komorní balet, diváky zve do světa pokřivených obrazů a dějových zvratů. Do světa, kde hranici mezi fantazií a realitou určuje jen představivost.

Druhá část večera přinese groteskní taneční detektivku Elixír z pera českého choreografa Viktora Konvalinky. Dílo, které vzniklo podle libreta Štěpána Benyovszkého, popisuje autor jako „vtipnou vizuální audioknihu psanou krví“. Publikum se ocitne v ospalém baru na francouzském venkově, který nečekaně ožije, když hosté zjistí, že někde blízko lze najít klíč k elixíru věčného života. Příběh plný akce, humoru a tance na pestrou hudební koláž doprovází mluvené slovo Jiřího Lábuse.

Zdroj: Johana Mravcová, divadlo.cz

Témata článku

Balet Praha Junior

Nová scéna ND

Praha

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: