Festival tanečních filmů promítne výběr nejlepších snímků z celého světa

8. ročník Festivalu tanečních filmů nabídne kolekce krátkých tanečních filmů, tzv. dance for camera, sestavené výběrem z 234 přihlášených snímků z celého světa. Výběr toho nejlepšího se tak bude ucházet o Hlavní cenu festivalu a Cenu diváků. Festivalový program přinese také unikátní záznam choreografií z Pařížské opery a několik dokumentů přibližujících fascinující choreografické osobnosti. Nebude chybět ani oblíbený kurátorovaný blok věnovaný tanci a reklamě. Bienále Festival tanečních filmů se letos uskuteční již po několikáté na své domovské scéně v Kině Světozor od 11. do 13. května v Praze.

Festival tanečních filmů promítne výběr nejlepších snímků z celého světa

Festival tanečních filmů promítne výběr nejlepších snímků z celého světa

Letošní ročník festivalu odstartuje film Ailey – citlivý bohatý portrét amerického choreografa Alvina Aileyho (1931–1989), který se prosadil ve společnosti, jež ho chtěla ze všech sil vyloučit.

Hlavní opening festivalu bude pozváním do Pařížské opery. Dokument Créer Aujourd’hui přinese pohled za oponu tvorby současných taneční tvůrců – Sidi Larbi Cherkaouiho, Damiena Jaleta, Tess Voelkerovou a Mehdi Kerkouche, kteří vnesli do repertoáru nové impulsy a odpověděli na otázku, co znamená „tvořit dnes“.

Dalším výjimečným snímkem festivalu bude dokument Overtour, který přiblíží originální uměleckou a výzkumnou práci italské choreografky a performerky Silvie Gribaudiové, která se zaměřuje na taneční tvorbu se ženami staršími 60 let. Film plný humoru, odvahy a života. Festival nabídne také první českou i mezinárodní premiéru dokumentu „Václav Kuneš: Od 420PEOPLE k 42+PEOPLE” režisérky Slobodanky Radun o proměně těla a duše tanečníka. Václav Kuneš, umělecký šéf souboru 420PEOPLE má za sebou úspěšnou mezinárodní kariéru i tvůrčí cestu a diváci budou mít možnost poprvé vidět její filmové zpracování.

Nebude chybět ani kurátorský výběr Best of, který nabídne excelentní taneční filmy ověnčené festivalovými cenami, chválou kritiků - to nejlepší ze světové taneční kinematografie v podobě filmů Hofeshe Schechtera, Philippa Decouflého, Sofie Laplane a premiéru filmu Miřenky Čechové a Terezy VejvodovéLady M.

Festival vyvrcholí soutěží o nejlepší krátký taneční film a předáním Hlavní ceny festivalu a Ceny diváků. To vše doplní oblíbený kurátorovaný blok Tanec a reklama. Nejlepší reklamní filmy a videa z posledních let jsou často dílem renomovaných režisérů a choreografů. Zkrátka: umění a komerce v kreativním objetí.
 

Témata článku

Praha

MultižánrovéTanec

Festival tanečních filmů

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: