Michail Baryšnikov držitelem Korunovační ceny královny Alžběty II.

Slavný tanečník Michail Baryšnikov obdržel dne 16. listopadu 2022 v Buckinghamském paláci nejvyšší ocenění britské Royal Academy of Dance, tzv. Queen Elisabeth II Coronation Award. Předala mu jej nová královna manželka Camilla.

Michail Baryšnikov a královna manželka Camilla. Foto Royal Academy of Dance - David Tett.

Michail Baryšnikov a královna manželka Camilla. Foto Royal Academy of Dance - David Tett.

Michail Baryšnikov, který v 70. letech emigroval z tehdejšího Sovětského svazu na Západ a svou kariéru spojil nejsilněji se Spojenými státy a souborem American Ballet Theatre a následně dalšími světovými soubory včetně The Royal Ballet, je považován za jednoho z nejvýznamnějších baletních umělců uplynulého století. Ocenění, které mu bylo uděleno, je stvrzením jeho nesmírného přínosu baletnímu světu a světu tance obecně.

„Toto ocenění Royal Academy of Dance přebírám od Jejího veličenstva královny manželky s hlubokou pokorou. Je mi nesmírnou ctí, že se mohu zařadit vedle tak působivých umělců, kteří byli ocenění přede mnou a s nimiž jsem dříve spolupracoval a řadu z nich považuji za své přátele,“ uvedl Baryšnikov.

Cena královny Alžběty II. se uděluje od roku 1953, její držitelkou se stala Ninette de Valois, mezi další oceněné se řadí Frederick Ashton, Marie Rambert, Monica Mason, Rudolf Nurejev nebo Carlos Acosta, posledním držitelem se stal v loňském roce David McAllister.

Prezidentka Royal Academy of Dance Darcey Busell Baryšnikovovo ocenění okomentovala: „Michail Baryšnikov je jedním z nejznámějších baletních tanečníků historie. Byl inspirací mnohým mladým umělcům po celém světě. Ve svém uměleckém vyjádření byl vždy neohrožený a svůj talent uplatnil v mnoha žánrech – herectví, filmu, televizi, dokumentech a dalších.“

Michail Baryšnikov se narodil roku 1948 v Rize ruským rodičům, vystudoval Baletní akademii A. Vaganovové a kariéru začal v tehdejším Kirovově divadle. Po emigraci na Západ v roce 1974 zakotvil jako první sólista v NYCB a ABT, v druhém jmenovaném souboru působil později rovněž jako jeho umělecký šéf.

Kromě tance se začal věnovat rovněž herectví, vystoupil v řadě inscenací na Brodwayi, v televizních filmech a seriálech. Za svůj výkon ve filmu režiséra Herberta Rosse The Turning Point (1977, v češtině Nový začátek) si vysloužil nominaci na Oscara, za inscenaci Metamorphosis zase nominaci na cenu Tony.

V roce 2005 založil Baryshnikov Arts Center, tvůrčí prostor pro multidisciplinární umělce z celého světa. Pod jeho uměleckým vedením program podpořil na 800 umělců.

Mezi mnohá Baryšnikovova ocenění patří např. Kennedy Center Honors, the National Medal of Honor, the Commonwealth Award, the Chubb Fellowship, the Jerome Robbins Award či Řád francouzské čestné legie.

Více o Michailu Baryšnikovi se dočtete v profilovém článku zde.

Zdroj: royalacademyofdance.org

Témata článku

Michail BaryšnikovQueen Elisabeth II Coronation AwardRoyal Academy of DanceVelká BritánieZahraničí

Tanec

Re: Baryšnik pochazi z Lotyšska

vložil Z. Rafajová

IP: 46.135.33.169
Reaguje na: Baryšnik pochazi z Lotyšska
Michail Barysnikov se narodil v Rize a je Lotyš, nelze ho nazvat ruským tanečníkem, studoval v bývalém Sovětskem svazu. Prosím opravte zavádějící titulek
Milá paní profesorko, jako autor zahraničního zpravodajství děkuji za připomínku, informace jsme upravili. Nicméně jak už zmínil A. Katsapov, po rodičích by měl být Baryšnikov Rusem, od roku 1986 má americké občanství... Je to každopádně složitější otázka, takže chápu, že zúžení na jediné označení může působit zbytečně zavádějícím způsobem.
+2 0 ! Odpovědět

Narodnost

vložil Alexander Katsapov

IP: 93.91.150.19
Reaguje na:
Wikipedie:Narodil se ruským rodičům v Lotyšsku, které bylo součástí Sovětského svazu.
Mikhail Baryshnikov was born in Riga, then Latvian SSR, Soviet Union, now Latvia. His parents were Russians: Alexandra (a dressmaker; née Kiselyova) and Nikolay Baryshnikov (an engineer)

Baryšnik pochazi z Lotyšska

vložil Helena Kazárová

IP: 86.49.231.1
Reaguje na:
Michail Barysnikov se narodil v Rize a je Lotyš, nelze ho nazvat ruským tanečníkem, studoval v bývalém Sovětskem svazu. Prosím opravte zavádějící titulek

Zobrazit další komentáře 3

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: