„Nejvíc běháme, když je nejhůř.” Cirk La Putyka připravuje jako svoji první letošní premiéru pohybovou inscenaci Runners

„Nejvíc běháme, když je nejhůř.” Citát z knihy Zrozeni k běhu Christophera McDougalla se stal inspirací pro první letošní premiéru souboru Cirk La Putyka. Premiéra pohybově-novocirkusové inscenace Runners ve společné režii Rostislava Nováka ml. a Víta Neznala s mezinárodním obsazením, živou hudbou a scénografií v podobě unikátního obrovského běhacího pásu proběhne 8. června 2021 v cirkusovém šapitó Azyl78, které vyrostlo v dolní parkové části Výstaviště v pražských Holešovicích. Tvůrci vzhledem k tématu doporučují divákům, kteří vedle samotného představení chtějí zažít něco navíc, aby přišli v pohodlné obuvi.

Cirk La Putyka Runners - zkouška. Foto Jiří Šeda.

Cirk La Putyka Runners - zkouška. Foto Jiří Šeda.

„Runners. Běh. Čas. Oslava společného okamžiku. Dokážeme si uchovat obraz, myšlenku, vzpomínku, když čas nezastavíme? Příběhy, které se nedají zastavit, které spojuje společné místo, společný cíl. Svoboda v pohybu, svoboda v omezení. Být spolu. Zastavme ten okamžik. A nebo si ho aspoň uchovejme v paměti. Tanec, groteska, příběh, akrobacie, živá hudba. Stroj a příroda. Příběh jednotlivce i vás. Každý se v tom najdeme. Zastavme se společně,” vysvětluje poeticky na úvod Rosťa Novák ml.

Runners jsou o životě v běhu. O tom, jak se pořád za něčím honíme, neustále něco nestíháme, jak děláme příliš mnoho věcí najednou, ženeme se za těžko dosažitelnými cíli a nemůžeme se zastavit. Paradoxní ale je, že se před vším tím shonem snažíme utéct. Chodíme běhat, abychom si odpočinuli,” uvedl ke vzniku námětu Vít Neznal.

Z hlediska žánru Runners propojí pohybové divadlo s novým cirkusem. V mezinárodně obsazené inscenaci se představí americký akrobat a dlouholetý člen Cirku La Putyka Ethan Law, vítěz České taneční platformy 2019 Viktor Černický, Tina Afiyan Breiová, která spolupracovala se světoznámými režiséry (R. Olivan, T. Ryckewaert), a objev současné české taneční scény Sabina Bočková, nedávno nominovaná do úzkého výběru prestižního festivalu Aerowaves. Živý hudební doprovod obstarají Jan Čtvrtník a Veronika Linhartová. Zásadní roli hraje v inscenaci scénografie v podobě obrovského běhacího pásu, který byl na míru vyroben ve Velké Británii.

Obsazení je vždycky klíčové. V Runners jsme chtěli od začátku spojit taneční a cirkusový svět. Hledali jsme přibližně stejně staré performery, jako jsme my, tedy z generace třicátníků, kteří mají rozjetou kariéru, ale zároveň cítí, že ještě nejsou na jejím vrcholu a mají za čím běžet. Každý z nich má silný osobní příběh, se kterým pracujeme,“ přiblížil na začátku zkoušení Vít Neznal výběr účinkujících.

Od začátku spolupracují tvůrci s profesionálním trenérem Ianem Adensamem, který vede performery ke správné běžecké technice, k tomu, aby tělo zatěžovali co nejméně, nebo možná co nejlépe, protože běh je pro tělo zátěží vždy. „Radil nám také ohledně obuvi, stravy, zkrátka dělá vše pro to, abychom se v představení mohli věnovat i něčemu jinému než jen běhu. Soustředili jsme se především na to, jak běhat, aby performeři přestali myslet na to, že běží. Něčím jsme se inspirovali u vytrvalostního běhu, něčím u sprintu a přiznávám, že i my jsme se nechali strhnout knihou Zrozeni k běhu,“ dodává Neznal. Kolik kilometrů během představení performeři uběhnou, bude ale nejspíše jasné až na premiéře.

Téma běhu prostoupí nejen samotné představení, ale i doprovodné akce: běhání s fanoušky Cirku La Putyka i diváky a podpora charitativního projektu. „Jakmile se o to začnete zajímat, je těžké tomu nepropadnout. Chtěli bychom tento pocit nějak předat i divákům, tak možná, že nebude od věci, když přijdou na představení v pohodlné obuvi,“ uzavírají tvůrci.

Vedle premiéry Runners připravuje Cirk La Putyka do šapitó Azyl78 první pražské uvedení Kabaretu Dynamit a pestrobarevnou show finského režiséra Maksima Komara Kaleidoscope.

Zdroj: Jiří Sedlák - ArtsMarketing.CZ

Témata článku

Rostislav Novák ml.RunnersVít Neznal

Cirk La Putyka

Azyl78

Nový cirkusTanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: