Od pondělí se na dva týdny zastaví kulturní akce

Od pondělí 12. října oznámil ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Zákaz otevřít se týká podle něj prakticky všech kulturních událostí, zavřít se musí například divadla, kina, ale také zoologické zahrady, vyplývá podle Prymuly z rozhodnutí vlády. Opatření mají sloužit ke zpomalení šíření epidemie covidu-19.

Od pondělí se na dva týdny zastaví kulturní akce

Od pondělí se na dva týdny zastaví kulturní akce

Do pondělí bude platit stávající režim, ve kterém mohou divadla hrát, ovšem bez přestávek na občerstvení. V jednom sále může být aktuálně maximálně 500 lidí s rouškami, stejně jako v kinosále. Nesmí se ale hrát opera a další představení s převahou zpěvu, zpívat se nesmí ani ve školách či v kroužcích nebo jiných spolcích.

„Česká divadla pokračují v přípravě nových inscenací a věří, že razantní opatření povedou ke zlepšení epidemiologické situace. Ztráty v ekonomické a duchovní oblasti se pochopitelně prohlubují. Očekáváme, že vláda, vedení krajů i měst přijdou v dohledné době s plány na obnovu ekonomického i kulturního života celé společnosti. Jsme připraveni spolupracovat," sdělil ČTK Stanislav Moša, ředitel Městského divadla v Brně a předseda Asociace profesionálních divadel.

Ztráty v desítkách milionů korun očekává ředitel sítě 13 multikin Cinestar Jan Bradáč, řekl to ČTK.

Uzavření divadel a kin má podle Prymuly směřovat k omezení volnočasových aktivit lidí. Ve vnitřních prostorech obecně zůstane možnost aktivit jen do deseti lidí, v zevním prostředí v počtu 20 lidí, uvedl. Podle toho by tak bylo možné nadále navštěvovat třeba výstavy či muzea s dodržením tohoto limitu.

Pořadatelé výstavy Cosmos Discovery na Výstavišti Praha se přesto rozhodli v neděli výstavu ukončit. „Snažili jsme udržet výstavu co nejdéle otevřenou i za cenu finančních ztrát, ale bohužel vzhledem k pandemické situaci a z ní vyplývajících vládních opatření, nařízení a omezení, jsme nuceni výstavu uzavřít," sdělila ČTK mluvčí výstavy Květa Havelková. Podle mluvčí Heleny Frantové zrušilo vzhledem k opatřením nakladatelství Euromedia několik křtů knih a autogramiád autorů.

Lidé z kultury ale upozorňují na to, že opatření vyhlašovaná vládou, která omezují provoz kulturních institucí a akcí, není jen omezením možností, jak trávit volný čas, ale pro mnohé to znamená ekonomické opatření, neboť kvůli nim mají ušlý zisk. ČTK to třeba řekl ředitel Národního divadla Jan Burian. „Opatření chápeme, ale škody budou pro všechny významné," sdělil ČTK Burian. Národnímu divadlu za uzavření scén v první vlně koronaviru chyběly výnosy 121,3 milionu korun.

„Chápu opatření vlády, jako nutnost. Je třeba si ale uvědomit, ze pokud kultura následně nedostane zásadní podporu vyjádřenou masivním navýšením příspěvků a grantových prostředku v kapitole kultura v příštím roce - a to jak na úrovni vlády, tak na úrovni municipalit - budeme od příštího roku svědky zániku nejen souborů, ale i tradičních kulturních institucí," sdělil ČTK ředitel Švandova divadla Daniel Hrbek. Peníze mířící do kulturního sektoru je podle něj třeba chápat jako investici, která pomůže oživit například cestovní ruch, ale i mnohá další odvětví lidské činnosti.

Vládní opatření dopadají na velká státní divadla i na malé, komorní soukromé scény. „Provoz Violy jako někdejší poetické vinárny omezilo v poslední době už rozhodnutí o uzavření baru. Naše stolové uspořádání je přece tak tradiční. Nervozita mezi diváky je patrná a samozřejmě vnímáme i menší zájem diváků pramenící ze strachu z nákazy, tak jak to vidíme i v jiných divadlech," řekl ČTK ředitel divadla Robert Tamchyna. Dva týdny uzavření divadlo využije k dokončení nové inscenace koláží z Prévertových veršů, divákům nabízí charitativní aukci zážitků na webu artsbay.cz pro zájemce, kteří by si chtěli například zatančit s Jiřím Dvořákem nebo zahrát golf s Markem Ebenem.

Zdroj: www.divadlo.cz

Témata článku

koronavirus

Multižánrové

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: