Studentský Festival Nové generace nabídne tanec, workshopy, divadlo i víkend otevřených dveří

Tři dny plné tance, workshopů, divadla a setkávání. 3. až 5. listopadu se bude v centru Prahy konat studentský Festival Nové generace, kterého se letos zúčastní hosté z univerzit z Londýna, Vídně i Tokia. Akce letos mimo jiné poprvé nechá účastníky nahlédnout až ,,do kuchyně” katedry tance HAMU v rámci tzv. Víkendu otevřených dveří.

Montáž ze site specific performance z roku 2022. Foto: Zuzana Lazarová

Montáž ze site specific performance z roku 2022. Foto: Zuzana Lazarová

V pátek festival odstartuje workshopem zkoumajícím tělo v pohybu a jeho tepelnou stopu pomocí termovize, který povedou londýnské umělkyně Angela Woodhouse a Caroline Broadhead. Večerní představení v DISKu uvede studenty choreografie pražské HAMU i vídeňské Musik und Kunst Privatuniversität. Po představení se mohou diváci zapojit do moderované diskuze s tvůrci.

Sobotní odpoledne bude věnováno tématu taneční medicíny. Profesorka z Tokijské Ochanomizu University Mayumi Kuno-Mizumura povede workshop, v němž se zaměří především na to, jak lépe porozumět etiologii zranění a poradí, jak si nastavit své vlastní prevenční systémy během taneční praxe. Večer s sebou přinese jedinečnou příležitost poznat prostory malostranského sídla pražské HAMU v novém světle. Kampus roztančí nejen ,,domácí” studenti a hosté festivalu, ale i zájemci z řad veřejnosti pod uměleckým vedením studentů Natálie Vackové a Jiřího Bartovance. Vyzkoušet si styl práce dalších mladých tvůrců a získat příležitosti stát se interpretem v nově připravovaných studentských choreografiích bude možné také během nedělního odpoledne. Pro zájemce o teoretickou reflexi tance se paralelně uskuteční workshop Tanečních aktualit vedený Lucií Hayashi.

Během všech tří dnů bude jako doprovodný program festivalu probíhat také Víkend otevřených dveří na katedře tance. V pátek můžete nahlédnout do praktické taneční výuky, zúčastnit se např. semináře lidového tance s Lenkou Konečnou, lekce taneční improvizace s Mirkou Eliášovou nebo si s Andreou Opavskou vyzkoušet hodinu tance s partnerem. O víkendu máte možnost poslechnout si přednášku dějin tance a baletu Zuzany Rafajové, psychologický seminář s Renatou Brůnou na téma Komunikace v transakční analýze nebo ochutnat výuku dějin a teorie hudby Jiřiny Marešové. Třídenní Festival Nové generace vyvrcholí druhým komponovaným večerem v divadle DISK, tentokrát s hosty z Japonska a jejich autorskými choreografiemi, uzavřený opět moderovanou diskuzí.

Zdroj: HAMU

Témata článku

Divadlo DISKHAMU

Praha

MultižánrovéTanec

Festival Nové generace

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: