Tělo chamtivosti chycené při činu. Alica Minar & col. uvede reprízu taneční performance Devourer

Umělecký kolektiv Alica Minar & col. uvede 4. září v pražském Divadle X10 reprízu taneční performance Devourer. Sólo slovenské choreografky a performerky Alice Minar je inspirované principy klaunské postavy a teorií černých děr. Od premiéry v Praze uplynul více než rok. Mezitím dílo kolektiv představil publiku v Německu, Česku a na Slovensku. Letos se vrací ze zahraničí zpět k pražským divákům.

Foto: Vojtěch Brtnický

Foto: Vojtěch Brtnický

Jedno tělo, hromada černých míčků, jasný úkol a nespočetně chamtivosti. Devourer, požírač, existuje, jen aby mohl mít. V odhodlané snaze pojmout vše za své, pohlcuje světlo, vdechuje prostor a materializuje čas. Jeho proměna se postupně zhmotňuje. Tělo chamtivosti přichycené při činu. Jak se dá „já“ maximalizovat? Singularita. To je výjimečný bod. Jsem hvězda, zářím jako supernova… nebo se ze mě stala černá díra?

„Devourer se zabývá tématem chamtivosti. Skrze její ztělesnění nachází její fyzickou, dýchající podobu a sleduje její vývoj. Čerpá hluboko z prožitků a podvědomí, aby podal svědectví o lidské vlastnosti nečekanou optikou světa přírodních zákonů a chování vesmírných těles. Snoubí v sobě silnou vizualitu, obepínající zvukové prostředí a autorský text. Pohrává si s absurditou a humorem, kterými vyvažuje komplexnost a závažnost tematiky materialismu. Diváky zve do vnitřního světa chamtivosti a otevírá prostor pro vlastní interpretaci," dodává choreografka a performerka Alica Minar.

Alica Minar & col. je umělecký kolektiv založený v roce 2020 slovenskou choreografkou a performerkou Alicou Minar. Minar pracuje na pomezí tanečního, fyzického a objektového divadla. Silná vizualita, v níž jdou narace a abstrakce ruku v ruce, je pro její tvorbu typická. Intuitivně, prostřednictvím bizarních situací, hledá humor a poezii, přitom je odhodlaná zkoumat a společně s divákem pitvat opomíjené aspekty tíživých společenských témat. Kolektiv působí v Česku a Německu.

Zdroj: Alica Minar & col.

Témata článku

Alica Minar & col.

Divadlo X10

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: